Aquests mesos a Deltebre hem pogut gaudir de l’exposició Deltaica i Valenta, de Joan Salvadó Bonet, cofundador de la marca Moschino i qui, després d’assolir l’èxit, ha decidit tornar a casa seva, a Deltebre, al cor del Delta. L’exposició, que es podia veure a DeltArt, el nou espai expositiu que hem impulsat des del Govern municipal, reinterpretava la indumentària clàssica de les dones del Delta: davantals, espardenyes, cabassones… i ha estat tot un èxit de crítica i d’assistència.

El cas de Joan Salvadó és un exemple més de moltes persones que han decidit tornar a la seva terra i fer-ne d’ella una font d’inspiració per a la seva obra. Ho explicava molt bé Cristina Jobs, en una tertúlia que vaig tenir el goig de poder escoltar en directe, com el Delta era part fonamental per entendre el seu treball i com els nostres paisatges li generaven idees que més tard plasmaria al seu taller.

Deltebre, el Delta, està gaudint durant aquests darrers anys d’un moviment cultural i artístic de primer nivell. Tots i totes tenim el nom al cap del Festival Internacional Deltebre Dansa, amb Roberto Olivan al capdavant, o l’Obrador on es generen produccions d’alt nivell que després viatgen arreu del món. Aquí li hem de sumar també el treball de moltes entitats i persones que, amb el seu talent i esforç, estan forjant, de manera reivindicativa, un Deltebre que a partir de les seves arrels, i de la seva essència, es projecta al futur amb una mirada cultural ferma.

Com a Govern municipal, durant tots aquests darrers anys, hem estat treballant per facilitar que Deltebre esdevingui un espai obert per als artistes i que disposin d’espais de projecció per a les seves obres. D’aquí neix l’espai expositiu DeltArt, el qual és altaveu de les obres dels autors locals i del territori. Però també el conjunt del Centre Cultural del Delta amb una Biblioteca que és referència i que és fruit d’una aposta clara per tal de fomentar l’hàbit de la lectura.

En aquesta mateixa línia, també hem de posar en valor el nou servei de Biblioplatja, que hem estrenat aquest mateix estiu a la platja de Riumar, o el projecte Llibres Nòmades, que ha permès que 400 publicacions, entre llibres i revistes, estiguin distribuïdes en diferents punts de Deltebre gràcies a quatre vitrines mòbils. O bé, i entre molts altres, les rutes literàries que impulsem conjuntament amb Sant Jaume d’Enveja i que ens permeten reinterpretar els nostres paisatges amb la mirada i les paraules d’autors del territori i d’arreu del país, o l’enfortiment dels premis Terra de Fang en el marc del seu vint-i-cinquè aniversari.

La suma de totes aquestes accions, des de la iniciativa pública i privada, generen sinergia i impulsen un moviment cultural que transforma la percepció que sempre s’ha tingut del nostre territori. Com a Govern continuarem treballant en aquesta línia per donar a conèixer la cultura silenciada i per donar el nostre màxim suport, sempre en el marc de les nostres possibilitats, a les iniciatives que desperten el foment cultural i que en generen orgull de poble. El futur teatre auditori Rialto i la recuperació de l’antiga Cambra Arrossera esdevindran un pas més per complir aquest objectiu.

 

Anna Giménez i Uribe

Regidora de Defensa del Territori, Foment Cultural, i Igualtat i Gènere de l’Ajuntament de Deltebre