El rector de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Josep Anton Ferré; i l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, han presidit aquesta tarda la sessió inaugural del curs d’extensió universitària Dones, Salut i Educació que enguany arriba a la dotzena edició. Organitzat pel Departament de Pedagogia de la URV és gratuït i consta de 22 hores lectives repartides en conferències de dos hores que se celebraran cada primer divendres de mes de 18:00 a 20:00 hores. La primera serà aquest divendres, 6 d’octubre: “L’Islam avui. Alguns aspectes controvertits”, a càrrec de Dolors Bramon, professora emèrita d’estudis àrabs i islàmics de la Universitat de Barcelona.
Prèviament a la inauguració, el rector i l’alcalde han signat la renovació del conveni de col·laboració que permet realitzar aquesta formació i arran del qual l’Ajuntament de Deltebre aporta 2.500 euros. L’alcalde, Lluís Soler, ha destacat que “des de l’Ajuntament seguirem donant suport a totes aquelles actuacions i iniciatives que generen un valor social afegit entre els veïns i veïnes del nostre municipi”. Enguany el curs canvia d’ubicació i es trasllada del saló de plens de l’Ajuntament de Deltebre a l’Espai Polivalent Eliseo Vives de la Biblioteca Delta de l’Ebre i s’ha aprofitat la visita del rector per posar en marxa una secció de feminisme en aquesta biblioteca.
Entre els objectius del curs Dones, Salut i Educació hi ha el de donar a conèixer des d’una perspectiva científica i de gènere temes relacionats amb la promoció de la salut i l’educació, també reivindicar els drets de les dones i animar homes i dones a rebutjar la visió androcèntrica del món. Es tracta d’una proposta molt coneguda a Deltebre que va impulsar l’aparició de l’Associació de Dones Agents de Salut de Deltebre (ADAS). L’ecofeminisme, urbanisme i gènere, la mort, la vida i l’amor, l’insomni, l’educació dels fills i les identitats negades dels nadons robats, són alguns dels temes que s’exposaran en les sessions d’aquesta nova edició en la qual també intervindrà el ballarí i coreògraf ebrenc, Roberto Olivan.
Les inscripcions estan obertes fins al mes de gener i durant tots aquests anys hi hagut una mitjana de cinquanta persones inscrites per edició, una xifra que l’any passat es va superar arribant als 72 inscrits. La professora de la URV, Rosa Queral, una de les veus més conegudes del feminisme al país, va ser la impulsora d’aquesta proposta que actualment dirigeix Carmen Ponce, professora del departament de Pedagogia. Totes dues han estat presents a l’acte.