Amb motiu del la celebració del Dia Internacional de la Dona, i a banda de l’acte institucional de lectura del manifest i premi al valor femení, s’ha celebrat aquest matí a Sant Jaume d’Enveja, la 1ª Jornada de Reconeixement als Oficis Tradicionals, que aquest any ha recaigut en l’ofici tradicional de la dona mandonguera.
A l’acte, que s’ha celebrat a l’exterior de la Barraca del CIBDE, un entorn ideal per posar en pràctica els oficis tradicionals, s’ha fet un reconeixement especial a la mandonguera de més edat, la Sra. Elvira Bertomeu Arques de 96 anys, pionera en l’ofici de les mandongueres a Sant Jaume d’Enveja i mestra de mandongueres. També han participat i s’ha fet reconeixement a les antigues mandongueres Maria Fumadó i Virtudes Gisbert, i les més joves i que encara practiquen l’ofici a Sant Jaume d’Enveja, Susanna Casanova i Dolores Maya.
Al “mondongo” han participat els alumnes de 5é primària de l’Escola Pública Sant Jaume, amb un taller pràctic d’aprenentatge, ensenyant així als escolars que és un mondongo. D’aquesta manera, i des de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, s’ha donat el primer impuls al manteniment de tots els oficis tradicionals a les nostres terres.
Per a l’elaboració del mangondo s’han utilitzat els elements imprescindibles, com ara la carn picada de tossino, espècies “salses” i els budells per a farcir amb la carn, que en aquest cas han servit per fer les llonganisses.
La matança del porc, un hàbit tradicional que antigament es feia a cada casa o barraca del poble, es convertia en una festa familiar que posteriorment abastia durant tot l’any a les famílies amb les baldanes, les salsitxes, la cansalada, els pernils, el llom i tota la carn del tossino que s’assecava o es conservava per anar-la menjant tot l’any.
El dia de la matança, el paper de la dona tenia un valor destacable amb el treball de la mandonguera, que a banda de guanyar-se la vida amb aquest ofici, contribuïa i participava de la vida familiar de cada casa del poble. Ella, l’encarregada del mandongo, es posava d’acord amb el matador del tossino i uns dies abans de la matança es passava per la casa i donava les instruccions i la llista dels materials que precisava.
Per tant, la feina del mandongo, era una exclusivitat de la dona, una persona molt coneguda per tothom. És per això, que des de l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja, s’ha fet avui, DIA INTERNACIONAL DE LA DONA, aquest reconeixement especial a Elvira la Mandonguera, volen donar valor a molts oficis tradicionals, poc reconeguts, molt importants, i portats a terme per les dones en el món rural.