“L’angula, la pesca tradicional a la cuina” és un projecte que impulsa l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja des de fa més de 5 anys i aquesta setmana s’ha presentat a la seu de la Fundació Alícia al complex de Món Sant Benet. Al llarg de tots aquests anys s’han desenvolupat cursos de formació professionalitzadora per a la confraria de pescadors per a millorar el tractament del producte com també s’han elaborat sessions de showcooking amb les estrelles Michelin de les Terres de l’Ebre al restaurant Racó del Riu de la mateixa localitat.
Enguany, de fet, s’ha comptat amb la participació directa de Fran López, xef del restaurant Villa Retiro de Xerta, amb l’objectiu de posar en valor l’excel·lència d’un producte molt propi del Delta de l’Ebre i molt apreciat i valorat en el mercat arreu. L’angula com a producte amb unes qualitats organolèptiques excepcionals convé mantenir-la en bones condicions per a què els paladars puguin apreciar-la als restaurants i, durant la jornada desenvolupada dilluns 25 de març a la Fundació Alícia, totes les persones assistents de la restauració i de la gastronomia van poder conèixer de primera mà les receptes tradicionals del delta, i també les noves propostes més innovadores de preparació i de combinació amb altres productes propis del territori, com el caneló d’angula amb maracujà, el xapat d’anguila o l’arròs amb cranc blau.
L’objectiu de la sessió era posar en valor l’angula especial de Sant Jaume d’Enveja, pescada de manera artesana i respectuosa amb l’entorn per part dels membres de la Societat de pescadors de Sant Jaume d’Enveja, qui des dels inicis han format part activament de tot el projecte de promoció d’aquest producte local de qualitat. Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja, creu que és molt important la iniciativa perquè “no només cal conèixer les qualitats del producte, sinó també les persones i les famílies que hi ha al darrera de tota la pesca”, i perquè “és important que la gent de la restauració conegui qui pesca l’angula, com també que qui la pesca conegui també qui la cuina i la porta al a taula”. El coneixement de les dos parts de cara a la promoció del producte de qualitat de Sant Jaume d’Enveja i del delta de l’Ebre és vital.
Aquesta és l’edició de la jornada que s’ha desenvolupat fora de les Terres de l’Ebre, tot i que en les edicions passades s’havien centrat els esforços en què el món de la restauració ebrenca pogués conèixer de primera mà l’angula per oferir-la als propis plats com a emblema del territori.