L’os polar és el gran símbol del canvi climàtic a nivell planetari. L’increment de les temperatures ha accelerat el desgel de l’àrtic, l’hàbitat principal dels óssos polars, que s’han vist obligats a desplaçar-se cap a altres zones per a sobreviure ja que està desapareixent el seu hàbitat natural.
Al delta de l’Ebre trobem un cas similar, el del Limonium vigoi, una espècie de flora vascular que concentra el 95% de la seua població mundial a l’hemidelta dret. “És una espècie que davant un escenari de canvi climàtic global i increment del mar es pot veure potencialment amenaçada”, explica Antoni Curcó, biòleg del Parc Natural del Delta de l’Ebre.
El limonium vigoi creix en salobrars secs al litoral sud del delta de l’Ebre, i la major part de la població mundial es concentra a la zona ubicada entre les llacunes de l’Alfacada i la Tancada. El limonium vigoi ocupa petites elevacions del terreny, ja que no tolera la humitat “i no suporta les inundacions”. Precisament les oscil·lacions del nivell del mar i els temporals com el Glòria són una gran amenaça per a esta espècie que es troba inclosa al Llibre Roig de la Flora Amenaçada d’Espanya.
Una altra amenaça per a esta espècie de planta és també la regressió del Delta, tot i que en menor mesura. Una petita colònia de limonium vigoi habita el litoral de l’Illa de Buda, greument amenaçada per la regressió. Malgrat podria desaparèixer la població que ara es troba en esta illa -que representaria menys d’un 5% de la colònia del Delta-, Curcó insistix que la principal amenaça pot arribar per l’increment del nivell del mar, però no per la regressió, “almenys a curt termini”. El tècnic recorda que les platges que habita principalment el limoniom vigoi no es troben amenaçades ara per ara per la regressió com sí que ho estan altres platges de l’hemidelta nord. Altres factors que posen en risc la població del limonium vigoi al Delta són la circulació de vehicles per esta franja litoral i la presència humana i la proliferació de plantes al·lòctones.
Com en el cas de l’ós polar, el limonium vigoi pot veure reduït dràsticament el seu hàbitat natural si es complixen les previsions d’augment del nivell del mar a causa del canvi climàtic, un extrem que representaria l’extinció planetària del limonium vigoi.