Bon dia, és dimecres 23 de setembre, el dia després de la 75a cimera de la ONU, en la que hem pogut veure Donald Trump retraient a la Xina que hagués escampat el virus de la COVID per tot el món i exigint que se li demanessin responsabilitats pel mal que havien causat (Nacions Unides ha de passar comptes amb la Xina per les seves accions), mentre elogiava la gestió que ell havia fet de la pandèmia (recordem, 200.000 morts, la xifra més alta al món) al mateix temps que es vantava de ser un gran pacifista (després de presumir del seu poder militar) i de ser el gran mediador per l’estabilitat del pròxim orient. La Xina, mentrestant, no va entrar al xoc dialèctic i Xi Jinping, el seu president, va rebutjar davant l’ONU tot “intent de politització” o “estigmatització” al voltant de la pandèmia, i ha subratllat que la resposta a la malaltia hauria d’estar “guiada per la ciència” i va insistir en donar un paper clau a l’OMS. També va fer una crida a la cooperació internacional i a donar suport als països més vulnerables. En este sentit, va destacar que les possibles vacunes que la Xina està desenvolupant, seran considerades un “bé públic global” i es distribuiran de forma prioritària a països en desenvolupament. El món a l’inrevés, veritat? Per cert, quan Trump demana exigir responsabilitat a la Xina pel mal causat, ha pensat mai en el mal que ha causat i causa Estats Units, al món, des dels embargaments a països com Cuba o les mines antipersones que encara hi ha als països en que Estats Units ha estat en guerra, o bé la situació en que han quedat estos països després de ser abandonats pels Estats Units en fracassar el pla polític que havien dissenyat per baix mà? Tota sudamèrica va patir i pateix cops d’estats recolzats per l’Amèrica del Nord que després han abocat els països a la pobresa.
S’ha de demanar responsabilitats a tothom, en política. Però és ridícul fer-ho des del país que més morts i daltabaixos polítics i sanitaris directes i indirectes porta a l’esquena, com si fossin angelets. I no. No ho són.
Avui, al Recapte, hem fet un repàs a l’actualitat amb Leonor Bertomeu i hem anat a la Biblioteca Delta de l’Ebre de la mà de la seva directora, Neus Bertomeu.