És dimarts 10 de novembre. Avui comença el judici als atemptats de Barcelona i Cambrils, en el que també, o sobretot, es jutjaran els fets ocorreguts a Alcanar, l’explosió de la casa on presumptament es manipulaven explosius per part dels integrants d’una cèl·lula terrorista dirigida per l’imam de Ripoll. Un judici que s’espera llarg i que no està exempt de polèmica i d’interrogants. L’actualitat del país sembla que últimament beu de la font interminable de la justícia, cosa que mai acostuma a definir una societat neta, justa desvetllada i feliç, que deia Salvador Espriu en un dels seus poemes més celebrats. Seguirem de prop el judici, mentre que avui, segueix la moderació de la taxa de contagis així com també del número de contagiats a tot el territori català, el dia després que s’ha fet públic que el govern intentarà prorrogar 15 dies més la situació actual, amb totes les mesure que ara mateix estan en vigor. Els experts sanitaris ja parlen d’un 3a onada de contagis. Diuen que serà inevitable, i que allò important és arribar-hi de manera que enlloc d’un tsunami, la 3a onada sigui més bé un collet de mar menut, d’un pamet. De moment, l’èxit de les mesures, a nivell de contagis és evident. Ara, també ho és els estralls que causa en l’economia. Les mesures preses han de garantir que els sectors afectats, en aquest cas, sobretot, la restauració especialment a les nostres terres, rebin ajudes compensatòries. Perquè això s’acabarà un dia o un altre i cal estar preparats, cal estar a les marques, com diuen a les curses, perquè quan soni el tret de sortida de nou, tothom pugui competir en bones condicions. Tothom.
Avui, al Recapte, hem parlat amb el ballarí, coreògraf i director del Deltebre Dansa, Roberto Olivan, sobre l’estat del sector cultural i en concret el de la dansa, que pateix de ple les conseqüències de les restriccions provacades per la pandèmia de la COVID.19. Tot seguit, com cada dimarts, Gustavo Turon ens ha obert la porta del Rebost. Avui hem parlat amb Miquel Campà, una de les persones que hi ha al darrera de GastroEbre, el punt de trobada dels sectors gastronòmic i agroalimentari que ahir i avui ha tiingut lloc a l’Ampolla.