és dimecres 24 de març, avui ens hem aixecat amb la notícia que Salut prepara prop de 500 espais, de diferents dimensions, per vacunar fins a 500.000 persones a la setmana. Una campanya que començarà, diuen després de Setmana Santa. I, sobretot, això sí, quan arribin les vacunes necessàries. L’objectiu és immunitzar en el mínim temps possible 5,4 milions de persones, el 70% de la població major de 15 anys, el percentatge que es considera necessari per aconseguir la immunització de ramat. S’habilitaran prop de 500 espais de vacunació a tot Catalunya. Els principals punts on se vacunarà seran els 433 centres d’atenció primària que hi ha a Catalunya. Segons Salut, els centres d’atenció primària tenen capacitat per vacunar 200.000 persones a la setmana, que són les que es vacunen en època de la grip. Però també s’habilitarà espais addicionals per a quan la disponibilitat de vacunes permeti augmentar el ritme de vacunació. Llavors la campanya s’ampliarà a 52 espais addicionals que Salut ha previst per treballar a un ritme de més de 300.000 dosis a la setmana. Així no se saturarà l’activitat dels CAP.
Quins seran aquests espais addicionals? Hi haurà 46 centres de capacitat mitjana distribuïts per tot el territori, gestionats per dos o tres equips d’atenció primària que hi desplaçaran alguns dels seus professionals i que complementaran amb reforç extern. A més, als grans nuclis de població de Catalunya, hi haurà 6 grans espais de vacunació: el pavelló 4 de la Fira de Barcelona, la Fira de Cornellà, el poliesportiu de Sabadell, el pavelló Onze de Setembre de Lleida, un espai encara a concretar a la regió sanitària del Camp de Tarragona i el Palau Firal de Girona.
Quins professionals vacunaran? Cada CAP destinarà entre dos i tres professionals a la vacunació; una xifra que variarà en funció del nombre de dosis disponibles.
Actualment, el departament disposa de 10.000 professionals, dels quals 9.000 s’han ofert amb una crida de voluntaris que podran oferir suport als equips d’atenció primària quan ho necessitin. Es tracta d’estudiants d’infermeria i medicina, jubilats d’infermeria i medicina, professionals del sistema sanitari disposats a fer hores fora de la seva jornada de treball, i tècnics d’emergències mèdiques i odontòlegs.
Pel que fa a la citació, el Servei Català de Salut enviarà un SMS o farà una trucada telefònica al pacient, prioritzant les persones més grans. El dia i l’hora es concertarà a través d’una plataforma web, vacunacovidsalut.cat, que habilitarà el departament. Amb les dades d’identificació que doni per la primera vacuna (CIP o DNI), l’usuari rebrà la informació de la segona dosi i tindrà el justificant de vacunació en PDF.
Esperem, doncs que tot aquest pla tiri endavant i puguem començar més prompte que tard a deixar enrere tot el malson que ens ha portat i ens porta encara esta llarga pandèmia de COVID-19.
Avui, al Recapte, hem escoltat bona música i hem parlat de jocs de taula amb Joan Marc Clofent, un dels creadors de Llèpol, lo joc de cartes de les Terres de l’Ebre i Irene Clofent, l’equip que ha desenvolupat “No me rayes” un nou joc de cartes “per parlar de tot”, com diuen. I, a segona hora, hem anat a la biblioteca amb Neus Bertomeu, directora de la Biblioteca Delta de l’Ebre.