és dilluns 29 de març, arrenquem l’última setmana del mes de març, que és, a més Setmana Santa. La majoria comptarem amb alguns dies extra de vacances per descansar i moure’ns una mica amb la nostra bombolla de convivència. Tant si marxem com si ens quedem, seran uns dies necessaris, sense dubte. Est cap de setmana, també he, canviat l’hora i hem adoptat l’horari d’estiu en el que, potser, com diuen cada vegada que canviem l’hora, serà l’última vegada que ho farem i, deixarem així de ser una anomalia en l’Europa globalitzada. La notícia més important del dia d’avui és, sense dubte, l’acord històric contra la pobresa energètica entre la Generalitat, les administracions locals i ENDESA, en el que s’eixugarà el deute de més de 30.000 famílies vulnerables. Un acord històric que s’anunciarà este dilluns al migdia.
Tot i que el 2015 es va aprovar la llei de pobresa energètica per garantir l’accés universal als serveis bàsics, moltes llars continuaven quedant-se sense llum, gas o aigua. Amb aquest acord, que es presentarà demà al migdia a Barcelona, es pretén resoldre el deute que acumulen milers de famílies vulnerables. Una xifra que a mitjans del 2019 arribava als 21 milions d’euros i que aleshores afectava 25.000 famílies.
L’acord no només ha de servir per solucionar el deute, sinó també per protegir els drets de les famílies de cara al futur, segons han explicat les administracions.
El juny del 2015, el Parlament va viure un esclat d’alegria quan aprovava per unanimitat la llei d’emergència social; hi va arribar com a iniciativa legislativa popular i recollia mesures per combatre els desnonaments i la pobresa energètica. Des d’aleshores, les empreses no podien tallar els subministraments sense comunicar-ho abans als serveis socials dels ajuntaments i sense un informe que descartés una situació de pobresa. Però, malgrat la llei, moltes llars continuaven quedant-se sense llum, gas o aigua.
Va ser el cas de la Rosa, una dona de 81 anys morta a Reus. Vivia en un pis, on des de feia dos mesos s’il·luminava amb espelmes perquè Gas Natural li havia tallat el subministrament elèctric perquè devia factures. Un vespre, una de les espelmes va provocar un incendi. La seva mort va commocionar la societat i va posar, de nou, la pobresa energètica al centre del debat.
Un debat que ja havia iniciat feia temps l’Aliança contra la Pobresa Energètica, un moviment social que lluita per garantir l’accés universal als serveis bàsics. La seva tasca ja va posar aleshores de manifest que moltes persones vulnerables tenien mal contractada la llum i que pagaven per sobre del que els tocava sense saber tampoc que tenien dret a un bo social.
Paral·lelament, el govern ha anat interposant multes i intentant acords amb les empreses perquè assumissin els deutes generats, però sense èxit fins ara.
En fi, una nova etapa en la vida de 30.000 famílies que veuran una mica de llum al final del túnel i podran portar una vida més digna, un dret fonamental del que, fins ara, potser encara no havíem pogut fer-ne ús.
Avui, al Recapte, hem escoltat bona música, hem encetat una nova secció: PERFILS, en la que coneixerem de més a prop els regidors i regidores del nostre ajuntament i, a segona hora, hem fet memòria amb Julio Franch d’alguns episodis succeïts al nostre poble!