És dijous 15 d’abril, dia de paella als restaurants, dia de mercat a Deltebre i el dia que hem sabut que la UE aposta per la farmacèutica Pfizer, que enviarà 50 milions de vacunes abans del previst. La presidenta de la Comissió creu que s’està demostrant que tenen una tecnologia més fiable. Es tracta d’un avançament de dosis que havien d’haver arribat l’últim trimestre de l’any i que permetran incrementar un 25% el subministrament aquest mateix mes. La UE hauria decidit no renovar els contractes amb AstraZeneca i Janssen l’any que ve L’anunci de Von der Leyen arriba el mateix dia que s’ha filtrat que la Unió Europea hauria decidit no renovar els contractes per comprar vacunes de les farmacèutiques AstraZeneca i Janssen l’any que ve, després dels casos de trombosi en persones a qui s’havia administrat una dosi. Ho assegura el diari italià La Stampa, que cita fonts del ministeri de Sanitat italià. “La Comissió Europea, d’acord amb els líders de mols països, ha decidit que, quan vencin els contractes vigents aquest any, no renovaran aquells que fan vacunes amb vectors virals”, assegura el diari. La comissió, però, no confirma ni desmenteix la informació de La Stampa; assegura que es mantenen totes les opcions obertes. Tampoc la presidenta Von der Leyen s’hi ha referit en una compareixença en què no hi ha hagut opció de preguntes. Aquest dilluns, el portaveu de Salut de l’executiu comunitari, Stefan de Keersmaecker, confirmava que la Comissió negocia la compra de 2.000 milions de vacunes el 2022 i 2023 per preparar-se per a la possibilitat que apareguin noves variants del coronavirus i també per afrontar la vacunació d’infants i adolescents. “Sobretot cal estar a punt per si cal una segona vacunació, assegurava.
Si es confirmés la informació de La Stampa, suposaria que la UE pivotaria la campanya de vacunació al voltant de Pfizer i Moderna. Segons la font que cita el diari italià, s’han demostrat més segures, “també des del punt de vista contractual” –recordem que la Comissió i AstraZeneca han tingut força diferències pels terminis d’entrega de les trameses compromeses. Pfizer i Moderna estan elaborades amb ARN missatger. Aquesta tecnologia per fer vacunes, més nova, transporta les instruccions per sintetitzar la proteïna que el virus utilitza per entrar a les cèl·lules de l’organisme d’una proteïna utilitzada pel coronavirus, i això permet produir anticossos específics i generar la immunitat. En canvi, la tècnica en què es basa la fabricació de vacunes amb vectors virals és molt coneguda i utilitzada. Es basa en virus o bacteris atenuats i modificats genèticament perquè provoquin la resposta sense desencadenar la malaltia. De les vacunes autoritzades per l’Agència Europea de Medicaments, la de Janssen i la d’AstraZeneca són les úniques que es basen en un virus atenuat. Europa també té contracte amb CureVac, encara en fase d’assaig i que fa servir l’ARN missatger, com Pfizer i Moderna. I encara una sisena companyia: Sanofi. La seva vacuna, també en fase d’assaig, utilitza una proteïna del virus per protegir de la Covid.
I mentrestant aquí, Les Terres de l’Ebre tripliquen els positius de COVID en un dia, 31 més que ahir este dijous. La velocitat de propagació de la Covid-19 (Rt) baixa una mica fins a 1,51 a les Terres de l’Ebre, sis centèsimes menys que fa 24 hores, però com supera l’1 significa que la pandèmia creix. El risc de rebrot també baixa i ho fa 2 punts fins a 154 (risc alt). Per comarques, el risc de rebrot a la Ribera d’Ebre és de 300 (molt alt), a la Terra Alta de 507 (molt alt), al Baix Ebre de 170 (alt) i al Montsià de 83 (mitjà-alt) i és la comarca catalana amb el risc més baix. . La incidència a 14 dies puja fins a 100 i s’ha declarat 31 nous casos les últimes hores cosa que eleva la xifra total a 9.923, 10.228 si es tenen en compte totes les proves. Aquests casos gairebé tripliquen els positius en un sol dia, ja que ahir se’n van notificar 12. A les Terres de l’Ebre no s’han detectat noves morts i el total és de 176. Els vacunats de la primera dosi arriben a 36.526 34.270 (20,4%), 2.256 més que ahir dimecres, i a 13.725 (7,6%) els vacunats de la segona, 345 més. Segons dadescovid.cat hi ha 16 pacients ingressats als hospitals ebrencs amb Covid-19, quatre menys que ahir. Malgrat això, la Regió Sanitària Terres de l’Ebre xifra els ingressats en 14, en dades d’aquest dimecres. Concretament a l’Hospital de Tortosa Verge de la Cinta hi ha 7 ingressats a planta i a l’UCI n’hi ha 6 amb covid (15 és el total d’ingressos a la unitat de crítics) i a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús hi ha 1 pacient amb coronavirus. Els hospitals de Móra d’Ebre i d’Amposta no tenen cap ingressat amb Covid-19.
I per acabar, els deltebrencs Joan Ferrer, strongman, i l’influencer Albert Pagà, van participat este dimecres al programa Nexes de TV3. Un talk show de 90 minuts on els presentadors Mònica Terribas i Jordi Basté pregunten i descobreixen les vivències de persones anònimes, que fan un pas endavant per compartir-les amb l’audiència. Basté i Terribas han plantejat tot un seguit de preguntes als testimonis del programa. Quan han fet la pregunta “Ets divertit o avorrit?”, Strong Ferrer s’ha situat a la banda dels “divertits”. Àngel Llàcer, actor i director teatral, s’hi ha apropat per preguntar-li per què era divertit. Ferrer ha explicat que el diverteix competir en campionats de força i, en general, practicar aquest esport: “arrastrar un camió”, “agafar una pedra” o “bolcar un cotxe”, i ho ha demostrat agafant a braços a Mònica Terribas i Àngel Llàcer. Strong Ferrer també ha parlat sobre el concurs de bufetades que just va començar, juntament amb Albert Pagà i altres ebrencs, abans de la pandèmia, i s’animen a fer una demostració. Basté VS Terribas i Ferrer VS Llàcer. A continuació podeu veure aquests moments, excepte l’enfrontament entre Ferrer i Llàcer que el podeu recuperar a TV3 a la carta.
En fi, avui dijous, a un pas del cap de setmana, us donem la benvingua al Recapte, un programa en el que, avui, Carolina Castells ens oferirà una nova entrega de la secció L’Art d’Estimar.
Benvingudes, benvinguts, comencem El Recapte!