El proper 19 de juny a les 19:00h al port pesquer de l’Ampolla és presenta la Societat Unió Cultural de l’Ampolla (La SUCA) en un acte amenitzat pel grup musical Los Sirgadors i Pepet de les Herves i les dones remeieres amb la presentació de la icona de la llum de la Cultura del port del Fangar.

Des de la Societat Unió Cultural de l’Ampolla es proposen un seguit d’activitats culturals per tal de ficar l’expressió de les arts al centre de les Festes Majors locals amb programacions i actes populars durant tot l’any en les disciplines que van de la literatura, al cinema, la música, la pintura, l’escultura o l’art contemporani sempre des d’un prisma antropològic inclusiu amb especial interès amb la memòria històrica com a base de la identitat de l’Ampolla, lligada a les goles de l’Ebre.

La Societat Unió Cultural Ampolla (SUCA) s’ha posat en marxa fa pocs dies com conseqüència de la decisió d’un grup de veïns i veïnes de la localitat costanera, amb compromís amb la cultura i tot lo relacionat amb el tema social. Aquesta nova associació, amb uns estatuts actualitzats, es fruit de la consideració oportuna d’establir a l’Ampolla una entitat, sense finalitats lucratives, per a promoure, estimular, fomentar, desenvolupar i recolzar quantes accions culturals i socials se plantegen.

Aquesta nova associació, homònima a l’associació fundada al 1929, encapçalada pel seu president d’honor, Ramon Piñana Cabrera, i acompanyat del seu president, Guillermo Comí Callau, entre d’altres,  com lo cineasta i cantautor Mario Pons, sorgeix amb la finalitat d’impulsar i patrocinar una serie d’activitats encaminades,  amb la col·laboració amb entitats públiques i privades, a divulgar i protegir el ric i notable patrimoni històric i cultural ampollero. A més a més, també tenen com a finalitat promoure qualsevol activitat d’art contemporani que estigui alineada amb els valors de l’associació tals com la igualtat, la sostenibilitat, la inclusió, la tranparència, la solidaritat i la llibertat d’expressió, per fer arribar aquesta àrea de coneixement al poble. Tot això els permet seguir la important senda traçada per la desapareguda Societat Unió Cultural de l’Ampolla dels anys 30, fundada per pares i avis dels actuals fundadors, amb la fi de que el seu llegat se preserve sumant esforços.

Per al compliment dels objectius anteriors, en Guillermo Comí ens explica que l’associació realitzarà diverses activitats com impulsar la creació de la Casa de Cultura de l’Ampolla, el Museu Etnològic del port del Fangar, on també s’esta estudiant la necessitat de dotar d’un Auditori a la localitat per tal de donar cubuda a la creixent activitat cultural del municipi del Baix Ebre.

La Suca també organitza i promou conferències, presentació de publicacions, tallers i trobades periòdiques per a debats i xerrades sobre temes socials, culturals i artístics. Dintre del pla ordenat d’activitats ocupa un interès especial la organització d’esdeveniments artístics i literaris i aules d’activitats culturals. L’entitat busca col·laborar amb les juntes de veïns i veïnes i centres educatius del poble per a la realització d’activitats culturals i festives.

Francesc Arasa, alcalde del municipi, ha donat la benvinguda a aquesta societat que neix, en paraules del seu president,  amb l’objectiu de «convertir-se en un vehicle idoni per a fomentar  la cultura i la rica història del municipi, així com contribuir a preservar i conservar el patrimoni històric i cultural per a la seva divulgació en el present i de cara a les futures generacions» La SUCA, que va formalitzar la seva inscripció oficial fa pocs dies, te la voluntat de col·laborar amb el municipi en tot moment.

Per últim, Guillermo Comí Callau remarca que la SUCA «és un projecte en el que tots els seus membres han posat moltes il·lusions i energies i que avui podem dir amb satisfacció que és una realitat ja que l’estem començant a consolidar,  amb el recolze del nostre Ajuntament,  dintre del teixit social de l’Ampolla». D’altra banda, concreta que l’associació sense finalitats lucratives  «treballa i treballarà per donar suport als artistes per crear les seves obres i dotar al poble d’esdeveniments i infraestructures que les alberguin, facilitant a la gent accés a la cultura contemporània, sense deixar de banda el tractament dels temes socials i mediambientals que tant preocupen a la població deltàtica». L’Associació es troba amb fase de captació de socis per poder oferir millors activitats i crear les més sinèrgies culturals possibles. Per més informació, visiteu: www.lasuca.org