Les guinguetes del Parc Natural del Delta de l’Ebre substitueixen els gots de plàstic d’un sol ús per gots reutilitzables. Els consumidors hauran de pagar un dipòsit d’1 euro que recuperaran si els retornen. És una prova pilot que pretén incidir en l’actitud dels consumidors per reduir els residus plàstics, el principal problema del Mediterrani. Segons dades de l’Action Plan de les Nacions Unides cada dia arriben al mar Mediterrani 730 tones de plàstic que suposa el 95-100% de les deixalles flotants i la meitat de les del fons marí. També la campanya ‘Per un Delta Net’, lema que porten els gots, ha identificat que prop del 90% dels residus que es recullen a les platges del delta de l’Ebre són plàstics en diferents formats.
La prova pilot per distribuir gots de plàstic reutilitzables a les guinguetes de les platges del delta de l’Ebre l’ha presentat aquest dijous l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), el Parc Natural i el Centre d’activitats regional pel Consum i producció sostenible (SCP/RAC en les sigles en anglès). Forma part del projecte europeu Plastic Busters MPAs (del programa Interreg Mediterrània) per reduir la brossa marina i sobretot la presència de plàstics.
El director del Parc Natural (PN) del Delta de l’Ebre, Francesc Vidal, ha explicat que l’organisme analitza des de fa anys l’evolució dels residus que arriben a les platges i les estratègies per combatre-ho. D’una banda, dels vidres o ferros que es trobaven fa anys s’ha passat a recollir residus que són majoritàriament plàstics (prop del 90%). Vidal ha assenyalat també que les campanyes massives amb voluntaris i entitats recollint brossa a mà que periòdicament es fan al PN necessiten un impuls. “Hem d’anar més enllà, a l’origen, per evitar que arribin al medi natural i al mar i cal intentar reduir la producció de residus“, ha reclamat.
Amb la prova pilot es pretén evitar el consum de “molts” gots de plàstic d’un sol ús, una quantitat que es podrà definir al final de la campanya amb l’anàlisi de les consumicions i del repartiment dels gots reutilitzables a les 13 guinguetes de les platges del Parc Natural. També es repartiran en 5 festes populars, encara per determinar. Com ha assenyalat Ignasi Mateo, expert en economia circular i deixalles marines, la iniciativa del Delta és només “una taqueta” enmig d’una problemàtica enorme que té la Mediterrània. “El que fem als països del nord del Mediterrani s’ha de replicar als del sud, on la gestió de residus és bastant deficient, o si no, no té sentit“, ha reivindicat.
Quan es demani una consumició als ‘xiringuitos’, s’haurà de pagar 1 euro de dipòsit pel got, que es recuperarà quan es torni. Si se l’emporten, aquest euro va a benefici de les guinguetes. Els responsables de les guinguetes els duran després a l’entitat Als 7 d’astres, fundació sense ànim de lucre on treballen persones del territori amb discapacitat intel·lectual, que s’encarregaran de netejar-los. El gerent de la Fundació, Albert Rosa, ha apuntat que la participació en la prova pilot generarà nous llocs de treball. “Incorporarem més persones al projecte i si es demostra la vàlua de la proposta, veurem si aquestes persones es puguin incorporar de forma més estable a la plantilla de Als 7 d’astres“, ha assegurat.
La prova pilot s’acompanya d’una campanya d’informació i conscienciació. Isaac Peraire, director de l’ARC ha dit que un dels objectius que esperen assolir és augmentar la capacitat dels bars per minimitzar els gots de plàstic d’un sol ús i fomentar “canvis d’hàbits i patrons de consum“. Peraire ha reconegut que els gots reutilitzables es fan servir de fa molt temps i no és “és una mesura novedosa“, però al Delta s’espera que sigui “exemplificant” per reduir deixalles marines i que als usuaris els faci “reflexionar per trobar pautes de consum més sostenibles“.
Els responsables de guinguetes i negocis han rebut la iniciativa positivament i consideren que és un gest important, pel missatge que transmet després de viure situacions incomprensibles amb les platges plenes de brossa les últimes campanyes turístiques d’estiu i Setmana Santa. “A la gent se n’hi ha anat el cap. Si porten menjar i beure, quan marxa no costa res portar-ho a un lloc de reciclatge“, ha denunciat Xavi Cabrera, responsable de la musclera Mirador Badia, a la Badia del Fangar. L’empresa fa tres anys que obsequia els visitants amb gots reutilitzables amb el logotip de la campanya i el seu. Tot el material que fan servir en l’activitat i el servei de restauració és biodegradable, fins i tot servint plats de canya de sucre.
Altres temen que la iniciativa no sigui ben rebuda pels clients. Albert Casanova, propietari de la guingueta La Cantina de Riumar, confia que, encara que no sigui fàcil, la gent ho entengui i es conscienciï del problema.