L’Ampolla ha tornat a instal·lar a les platges les boies SB Buoy que va comprar l’any passat a l’empresa barcelonina Gpaseabots. Les boies engoleixen i retenen microplàstics imitant el mecanisme dels peixos quan s’alimenten. Enguany dues de les vuit boies s’han instal·lat a la costa d’Altafulla (Tarragonès) i diversos instituts de cicles formatius de l’àrea metropolitana, amb el suport de l’ICRA (Institut Català de Recerca de l’Aigua), en faran l’estudi de quantitats i composició per fer-ne divulgació. “Les altes esferes són les que han de prendre mesures dràstiques, però a nivell població hem de fer petits gestos per reduir aquest material que és tan dolent” ha remarcat Meritxell Faiges, regidora de Medi Ambient de l’Ampolla.
Quan es van abalisar les platges, es van tornar a col·locar les boies SB Buoy a la platja Avellanes i platja Cap Roig de l’Ampolla. En lloc de vuit com l’estiu passat, se n’han instal·lat sis perquè dues s’han cedit a l’Ajuntament d’Altafulla. Com apunta Faiges, el projecte s’estén perquè es pugui “eixamplar el camp d’estudi“.
Una altra novetat és que es canvien els filtres de les boies cada mes. L’anàlisi del material recollit el fa Fernando Condal, professor de l’institut Rambla Prim de Barcelona, del cicle formatiu d’educació i control ambiental.
El centre fa vuit anys que estudia la presència de microplàstics al mar amb sistemes de recollida de xarxes i van contactar amb el consistori de l’Ampolla per oferir suport tècnic al projecte de les boies de filtració passiva. Amb assessorament científic i tècnic per validar les dades, seran els encarregats de quantificar les restes de plàstic que retenen les boies i sobretot conèixer quin n’és l’origen, si provenen de bosses de plàstics, de residus que arrosseguen les rieres i dels emissaris submarins.
Com apunta Condal fa anys que els residus antròpics es troben en grans quantitats al mar. El que primer eren grans plàstics, sobretot al fons marí, amb l’acció dinàmica marina es van trossejant, arriben en fragments a les platges i afecta els organismes vius. El projecte vol “proves factibles” que això passa i sobretot insistir en el fet que són residus plàstics “totalment prescindibles“.
No es tracta només de demanar comportaments cívics quan es va a platja sinó incentivar un canvi d’hàbits. “Si vas a muntanya i tires un got plàstic, quan ve una barrancada acaba al mar“, ha remarcat la regidora. L’Ampolla no es proposa “netejar les platges” sinó “fer recapacitar” a la ciutadania. “Volem fer pedagogia perquè no és tan difícil canviar els hàbits“, ha animat Faiges.