La regidoria de Serveis Municipals i la de Medi Ambient de l’Ajuntament de l’Ampolla, en el pla de compromís del consistori per cuidar el medi ambient del municipi, s’han unit per impulsar dues campanyes informatives per fomentar el reciclatge entre la població i reduir les tones de resta que la ciutadania de la localitat produeix diàriament. Amb aquest objectiu, s’han editat dos tipus d’impresos que, o bé es troben als establiments de l’Ampolla o un informador de carrer ofereix al veïnat en diferents punts de l’espai públic.
La campanya Ens hi juguem molt, recicla, depèn de tu es divideix en quatre eixos. D’una banda, s’explica què s’ha de fer a les llars per reciclar tots els residus que es produeixen adequadament. D’altra banda, també crea consciència de la importància de cuidar de l’entorn natural. El tercer tema que es tracta en l’imprès és el fet de ser cívic al carrer, recordant la necessitat de no tirar ni les burilles de cigars ni els xiclets a terra i de recollir els excrements de les mascotes i dipositar-los a les papereres. Finalment, també es dedica un espai on es reflecteix la realitat dels hàbits de les persones i les conseqüències que això suposa, aportant xifres que conviden a la reflexió sobre aquest problema.
En aquesta mateixa línia, les dues regidories han estrenat un roll-up amb el missatge Que aquest no sigui el nostre llegat. Ens hi juguem molt, recicla. És aquest el futur que els espera?. La finalitat d’aquesta pantalla enrotllable és que estigui present en cada activitat i acte que s’organitzi per fomentar la cura del medi ambient per tal de crear consciència entre la població i que es tingui sempre present que les seves accions repercutiran en el futur del planeta.
L’altra campanya, Restem resta, anima la població a reciclar correctament totes les deixalles i minimitzar al màxim possible els residus que es tiren al contenidor de resta. Per tal de crear consciència, en el pamflet s’especifica quin va ser el cost de les tones de resta que es van produir a l’Ampolla el 2019, 59.885 euros, i quina serà l’evolució en els pròxims anys si no es canvia la tendència. Concretament, s’estima que si la ciutadania no redueix les tones de resta que produeix, el 2022 es pagarà 85.695 euros i el 2024, 103.820 euros. Així doncs, el missatge que es transmet és que com més resta, menys es recicla i, per tant, més es paga de cànon i del procés de tractament; a això se li afegeix que es reben menys ingressos en concepte de retorn del cànon de la fracció orgànica, dels envasos, del cartó i del vidre.
En aquesta mateixa línia, s’estan enganxant uns adhesius a tots els contenidors de resta del municipi amb el missatge Restem resta, el no reciclar bé ens costa car pretenent que “tothom que dipositi residus en aquest contenidor reflexioni sobre la seva actitud, apel·lant la seva responsabilitat respecte al reciclatge per tal de reduir les tones de resta“, explica Geno Cabrera, regidora de Serveis Municipals de l’Ajuntament de l’Ampolla, qui afegeix que “només canviant la nostra mentalitat i comprometent-nos amb el medi ambient podrem aturar, o si més no, minimitzar els efectes del canvi climàtic“.