L’Oficina Jove del Montsià acompanya al jovent de la comarca a buscar feina, a elaborar un currículum o a millorar el seu perfil professional. Com diu la consellera comarcal de Joventut, Sònia Tomàs, “cada any són moltes les persones joves que busquen la seva primera experiència laboral mentre que d’altres volen ampliar la seva formació o bé millorar la seva ocupació. La realitat és que el jovent del territori té necessitats diferents i des de l’Àrea de Joventut del Consell Comarcal del Montsià treballem per donar-los-hi resposta i suport a tots”.
El primer pas per trobar feina és definir l’objectiu professional, què és el què es vol fer, quines són les aptituds, competències personals i professionals, etc. Definir l’objectiu professional és essencial per determinar quin tipus d’ocupació es vol. Per fixar-lo es pot utilitzar l’eina CLOE.
Hi ha més demanda que ofereix, per això, cal elaborar un curriculum vitae en impacte. És la primera impressió a l’empresa, per això és important investigar i analitzar detalladament el lloc de feina que s’ofereix, presentar-se amb les dades personals destacant l’objectiu professional d’acord amb el lloc que s’ofereix i les mateixes aptituds, per tal de diferenciar-se de la resta. És essencial també plasmar la formació i l’experiència laboral, ressaltant la part que es té més completa. La part estètica del currículum també és molt important, des de l’Oficina Jove es faciliten diferents pàgines web on escollir el disseny que més representa a cada persona.
Una altra eina clau per diferenciar-se, és la carta de presentació. Donar-se a conèixer i exposar les mateixes competències d’una manera més detallada no només mostra més interès per part de la persona que sol·licita el lloc de treball, sinó que també augmenta el de la mateixa empresa, ja que, de certa manera ja la coneix més que a la resta de les persones candidates.
Per trobar feina és essencial saber on buscar les ofertes, avui dia hi ha moltes eines que ajuden en la cerca, des de les pàgines web de recerca de treball, pàgines web d’empreses de treball temporal (ETT), les xarxes socials, borses de treball d’empreses i institucions d’àmbit local, comarcal, provincial o autonòmic. Es poden trobar alguns exemples en aquest apartat de la pàgina web montsiajove.org.
Les persones tècniques del servei també assessoren en la recerca de feina en altres països o bé en projectes de mobilitat i voluntariat per obtenir experiència laboral i millorar, o, fins i tot, aprendre una llengua estrangera.
A més a més, en cas d’haver-hi persones interessades a engegar el seu propi negoci també es disposa de dues persones Referents d’Ocupació que assessoren en els diferents passos a seguir. Cal tenir en compte que hi ha subvencions de fins a 10.000 euros per afavorir l’autoocupació de persones joves inscrites a Garantia Juvenil. Són uns ajuts que concedeix el Departament d’Empresa i Treball i que el Servei Referent d’Ocupació de l’ens comarcal ajuda a tramitar al jovent del Montsià. De fet, en la darrera convocatòria per a l’any 2020 es van concedir 200.000 euros a 20 joves del Montsià que van iniciar una nova activitat econòmica.
Un altre dels programes amb els quals participa el Consell Comarcal del Montsià i que es gestiona des de l’Àrea de Joventut és el de “Joves en Pràctiques”, subvencionat pel Servei Públic d’Ocupació de Catalunya. A través d’aquesta convocatòria es contracten menors de 30 anys amb titulació de cicle o universitària per fer pràctiques durant 6 mesos a l’administració pública. D’aquesta manera es permet a les persones beneficiàries adquirir experiència, aptituds i competències afavorint-los-hi la incorporació al mercat laboral de manera estable.