La Taula de Consens del Delta alerta que nous temporals podrien tornar a malmetre el delta de l’Ebre si no es fan actuacions preventives imminents. En principi, estes accions ja s’haguessen hagut de portar a terme, però encara no ho han fet ni l’Estat ni la Generalitat i des de la Taula lamenten la tardança. Creuen que obres com aquestes són necessàries per reduir els efectes d’un nou temporal com el Glòria durant els mesos de tardor i hivern.
Alcaldes i regants lamenten també la falta de concreció en el temps de si les obres se podran realitzar a temps. Creuen que si no se fan les actuacions preventives, les tempestes dels propers mesos podrien tornar a malmetre el delta de l’Ebre. Estes operacions consistirien en mobilitzar l’excedent de sorres de punts com la Punta de la Banya per portar-les als llocs més fràgils. Tot i això, estes obres s’haurien de portar a terme abans del març, quan comença el període de nidificació d’espècies protegides.
Recordem que l’Estat va presentar un projecte de mobilització de sorres de 385.000 m3 d’arenes que està pendent de l’avaluació d’impacte ambiental. Les actuacions estan xifrades en quatre milions d’euros i en un termini d’execució de quatre mesos.
El 2021, un any clau per a determinar les accions a fer al Delta
Des de la Taula creuen que este any 2021 era l’any clau per fer els tràmits necessaris per iniciar en els propers anys les actuacions a fer al Delta, tant a curt com a llarg termini. Denuncien que estes gestions no s’han portat a terme i que això farà retardar les obres de protecció. La Taula de Consens assegura que els tràmits per començar, per exemple, les dragues litorals l’any 2022, havien de començar enguany. Igual que per començar baixar els sediments fluvials entre els anys 2025 i el 2030.
Alcaldes i regants recorden que falta la implementació efectiva de la partida econòmica dels 6 milions d’euros de la Generalitat. Des de la Taula de Consens han fet propostes a l’executiu com la petició d’un pla de gestió de Xarxa Natura 2000, que asseguren, facilitaria qualsevol actuació al delta de l’Ebre. A més, creen que amb esta partida es podria portar a terme a finals d’any una batimetria de tota la mar de l’Ebre per trobar llocs on hi puguin haver extraccions en dragues marines.
La Taula de consens elevarà una queixa a la UE
A més, engegaran una recollida d’adhesions per portar una queixa formal a la Comissió Europea. I ho fan amb el suport del Síndic de Greuges i amb la Síndica de la Unió Europea. Des de la Taula volen denunciar la manca de compliment de les normatives europees per part de l’Estat al delta de l’Ebre. Esta queixa, si ho considera la Comissió, podria arribar a traduir-se en una carta d’emplaçament a Espanya i inclús en un procediment d’infracció.
La Taula de Consens també ha aprofitat per celebrar la creació de la comissió bilateral entre la Conselleria d’Acció Climàtica i el Ministeri de Transició Ecològica per buscar solucions per al delta de l’Ebre. A més, han demanat poder-hi participar en una trobada a tres. Des de la Taula continuen esperant la publicació del Pla de Protecció del Delta de l’Ebre, tot esperant que s’incloguin les reclamacions que s’han fet des del territori.