La Comissió de Salubritat del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), que agrupa els set ajuntaments del Delta de l’Ebre, ha abordat el funcionament del canvi de producte utilitzat per fer el tractament en arrossars, després que no s’autoritzés l’excepcionalitat per continuar fent servir l’insecticida utilitzat els últims anys. “Hem fet una comparativa del resultat obtingut amb aquest nou producte i hem constatat que s’han acomplit les expectatives”, ha dit el director tècnic del COPATE, Raül Escosa. Així, el tractament de la població de larves de mosquit es realitza amb el producte biològic BTI, el mateix que es fa servir en espais naturals i el riu. La previsió del COPATE és tancar la campanya de control de la població de mosquit en unes setmanes.
La comissió s’ha reunit este dimecres a l’ajuntament de Sant Carles de la Ràpita per fer seguiment de la campanya d’enguany de control de la població de mosquit, així com consensuar el pressupost i les actuacions que s’executaran el 2022 per garantir que les molèsties a la població siguin mínimes. “Ens reunim amb els ajuntaments per fixar les línies fonamentals del pressupost de l’any que ve, un pressupost que ha d’incloure els tres tractaments aeris contra les larves de mosquit en arrossars i el tractament sobre una superfície de 5.000 hectàrees d’espais naturals”, ha explicat el president del COPATE, Joan Alginet. També ha participat en la reunió el delegat del govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó.
Pel que fa al finançament dels tractaments per controlar la població de mosquit al Delta va a càrrec de les aportacions dels ajuntaments, la Diputació de Tarragona, els consells comarcals del Baix Ebre i Montsià i la Generalitat de Catalunya, i comptem amb la supervisió del departament de Salut. Precisament, la setmana passada el govern de la Generalitat va aprovar concedir una subvenció directa de 850.000 euros al COPATE per a la prevenció i control de les plagues del mosquit i mosca negra.