GEPEC-EdC, la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), l’Associació Sediments i SEO Bird/Life han explicat aquest dijous les al·legacions que han presentat a l’esborrany de la revisió del Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE). Qüestionen que tot i seguir la instrucció de planificació hidrològica per calcular els cabals ecològics, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) dona per bons informes amb molt biaix i amb càlculs poc “rigorosos” i determinen els mateixos cabals que s’usen des del 1999, que s’han demostrat “insuficients” per mantenir els ecosistemes del riu i el Delta de l’Ebre. També reclamen un pla de gestió dels sediments de tota la conca, que el PHE no preveu, i que no hi hagi més concessions per a regadius.

Recordem que aquest dimecres s’ha tancat el procés de consulta pública de l’esborrany del nou Pla Hidrològic de l’Ebre. La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha rebut 200 al·legacions i consideracions via correu electrònic, una xifra que preveu que augmenti quan rebin els documents remesos per altres vies oficials, les pròximes setmanes.

I la primera valoració de la CHE de les propostes rebudes en la consulta pública del Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE), bona part fan esment al règim de cabals ecològics mínims per a algunes masses d’aigua per aprofitaments concrets, o a la demanda de més cabals ecològics per motius ambientals. També es proposen nous projectes de rec, la modernització dels regadius, limitacions d’adobs i plantacions en domini públic hidràulic i la zona de policia, i projectes per al delta de l’Ebre com la mobilització de sediments o el control de l’estat i l’impacte de l’elevació del nivell del mar, entre d’altres.

El nou PHE estarà vigent des de 2022 i fins al 2027. És el tercer cicle de revisió. La CHE defensa que “és un documento realista” amb mesures que compten amb el compromís financer de les diverses administracions competents. Inclou 884 mesures amb una inversió prevista de 3.100 milions d’euros. S’inclou també el finançament del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.