El projecte de mobilització de sorres al litoral del delta de l’Ebre s’acabarà fent amb un volum de sorra inferior al que havia previst el servei de provincial de Costes. Després de superar el tràmit de l’avaluació d’impacte ambiental simplificada, el projecte permetrà finalment reubicar 317.000 metres cúbics de sorra, 55.000 menys del previst inicialment.
Segons ha reconegut, Antoni Espanya, cap del Servei Provincial de Costes, en el tràmit ambiental s’ha desestimat la proposta de trasvasar 30.000m3 a la platja de l’Arenal de l’Ampolla i també s’ha rebaixat amb 20.000m3 l’aportació de sorres al frontal litoral de Deltebre. “Hem perdut 55.000m3 de sorra per diferents condicionants ambientals”, ha explicat Antoni Espanya en declaracions al programa Al Dia Terres de l’Ebre. Amb tot s’ha mostrat convençut que la proposta final de mobilitzar 317.000m3 al litoral del delta és suficient per a reforçar l’actual línia de costa a l’espera de les actuacions del Pla Delta.
En el comunicat en el que el Ministeri per a la Transició Ecològica anunciava la resolució favorable que tanca el procediment d’avaluació ambiental simplificada, també admetia que les obres es retardaran fins al setembre pels “condicionants ambientals imposats pel Parc Natural”, en referència a l’imminent inici del període de nidificació de les aus al Delta.
Solució estructural per a l’Arenal
En el cas de l’Ampolla, Espanya explica que en el context actual “fer una aportació de sorres en grans quantitats a la platja de l’Arenal, és cert que no té massa sentit”, perquè, segons explica, és una zona on la deposició d’arenes no té un durabilitat més enllà de mesos, ja que en este tram del litoral gran part de la sorra que es diposita s’acaba arrossegant, per l’efecte de l’onatge, a l’interior de la badia del Fangar. Per això ha insistit que en el cas de l’Arenal calen solucions “estructurals”. De fet, ha avançat que s’encarregarà un estudi tècnic per buscar una solució que permeta retindre la sorra enfront la platja de l’Arenal.
Menys sorres al frontal litoral de Deltebre
En el cas de Deltebre l’actuació autoritzada es centrarà en mobilitzar 150.000 metres cúbics (120.000 dels quals de la Punta de Fangar) per a reforçar a les platges de la Marquesa, Pal, Bassa de l’Arena i Nen perdut, després que el tràmit ambiental hage desestimat la proposta d’actuar a la platja de Riumar i al Garxal. Amb tot, Espanya ha insistit que seguiran fent moviment de sorres a escala menor. Actualment s’està reforçant la duna litoral del sud de la Península del Fangar –zona dels Bascos-, i també s’ha extret la sorra acumulada sota les passarel·les de fusta de la platja de Riumar que ha servit per reforçar l’extrem nord de la platja.
Tal i com proposava el projecte del servei provincial de Costes, la proposta de reubicació de sorres també contempla la mobilització de 17.000 metres cúbics del sud de la platja del Serrallo, a Sant Jaume d’Enveja, cap al cordó litoral de l’illa de Buda. Finalment, s’extrauran 150.000 metres cúbics de la platja sud de la punta de la Banya per reforçar la barra del Trabucador.
Visita a Holanda
Espanya també ha avançat que a l’abril està prevista un visita conjunta entre representants de la Taula de Consens, l’Estat i la Generalitat a Holanda per tal de conèixer les accions que s’estan duent a terme al litoral d’este país. Per tant, Espanya ha donat per fet que no hi ha haurà aprovació definitiva del Pla Delta abans d’esta visita i ha insistit que “no s’ha de portar pressa amb el Pla Delta” i ha insistit en prioritzar el “consens”: “és un pla que ha de sobreviure als representants de totes les entitats que hi ha al Delta i dels governs de Catalunya i Madrid, i si no s’aprova per consens, correm el risc que en quan hi hage un canvi de govern se’n vulgue fer una revisió”.