Aquesta setmana set artistes han conviscut amb els pastors que estan fent la transhumància primaveral dels bous a les Terres de l’Ebre. Han visitat espais singulars com l’Illa dels Bous al riu Ebre i l’Illa de Buda, han acompanyat la transhumància d’un ramat de vaques entre la Sénia (Montsià) i Rossell (Baix Maestrat) i han acabat l’experiència entre les pastures de bous braus al delta de l’Ebre i descobrint la tradició dels retalladors. Els artistes han agraït descobrir el territori de bracet “amb qui hi treballa i l’estima” i faran servir aquesta experiència per crear futures obres, un procés creatiu sense límit de temps, en què també exploraran debats sobre les singularitats i la fragilitat del Delta.
Caravana Delta és una iniciativa de l’escriptor Gabi Martínez i la revista Arrels, coincidint amb el darrer número de la publicació sobre la transhumància i repetint, amb els ramats de bous de l’Ebre, la Caravana Negra que es va fer fa quatre anys amb la transhumància de les ovelles negres a la ‘Sibèria Extremenya’. D’aquí va sorgir la unió entre dos sectors “tan apartats dels pressupostos”, com la ramaderia i la cultura, per donar “visibilitat” a aquests espais.
Martínez va ser un dels participants d’aquella Caravana Negra (sa mare va ser pastora) i el resultat va ser tan bo que ha estat l’impulsor de la Caravana Delta. L’escriptor ha viscut una temporada al delta de l’Ebre i hi té amics i coneguts que l’han ajudat a organitzar aquesta convivència amb els pastors dels bous, com el ramader Paco Palmer. “Els pastors s’han trobat en una situació extraordinària com nosaltres, de persones acostumades a treballar en altres entorns”, ha assenyalat Gabi Martínez.
Com ha destacat l’actriu i dramaturga Ada Vilaró, els artistes s’enduen una experiència “molt rica” i fins i tot “sorprenent”. “Ens ha entrat per la pell perquè ho hem conegut a través de la gent que treballa aquí, a primera línia, perquè t’estimes un lloc quan el coneixes i t’estimes la terra quan coneixes la gent que l’estima”, ha defensat. De fet, l’actriu ha afegit que és aquesta “estima” pel territori que ha de moure a cuidar-lo.
Així ho ha assenyalat també el biòleg i escriptor mexicà Andrés Cota, encisat per la combinació perfecta d’aprofitament de l’entorn. “Podem estar vivint les últimes llampades d’un lloc que, potser en deu anys, ja no serà així”, ha advertit l’escriptor. Cota ha definit el Delta com “la frontera de l’antropocè de la península Ibèrica”. “El que passi aquí els pròxims anys, és un precedent del que passarà a la resta de la costa. Ho he, de posar sobre la taula i obrir certs debats abans que sigui massa tard”, ha alertat l’artista mexicà.
Debats sense complexos
A més del debat sobre la supervivència d’espais fràgils com el Delta davant del canvi climàtic, tampoc el debat sobre el sector dels bous braus s’ha evitat. Els artistes han remarcat que la Caravana Delta permetrà “donar a veu a tothom, des del seu punt de vista”, sobre la relació dels animals, amb l’entorn i el desenvolupament de la vida al seu voltant. “Venim amb set artistes i l’art no defuig els problemes, sinó que busca respostes i fa preguntes que no s’han fet abans”, ha apuntat Josep Sucarrats, director de la revista Arrels.
L’actriu Ada Vilaró ha contat que no coneixia els bous en estat salvatge. “No tinc massa opinió formada però m’han tremolat les cames i el cos. No havia estat mai tan a prop d’un animal amb aquesta bravura, és un animal molt d’aquí i fa molta feina a la terra i al paisatge i és molt important que pugui continuar sent així”, ha defensat.
“Hem vingut a immergir-nos, a conèixer de la gent que treballa i conviu amb la natura i els bous, a conèixer els pastors i trepitjar el territori amb ells, i entendre que pensen, que fan, que senten… A partir d’aquí cada artista desenvoluparà el seu relat i les seves impressions i posicionaments”, ha explicat Sucarrats. Cota també ha afegit que les creacions resultants “ajudaran a amplificar” l’experiència i això tindrà “molta rellevància en un món globalitzat i homogeneïtzat en qüestions cultural i paisatgístiques”.
El retorn
Han estat cinc dies de coneixement del delta de l’Ebre amb el bou, com a personatge singular de l’ecosistema i tot el que suposa culturalment i socialment. El moment i l’entorn rural ha de quedar detallat a través de les obres que sorgiran de disciplines diverses com l’escriptura, l’escultura, la música, la il·lustració, o la dramatúrgia, unes creacions que “seria un error” no retornar i presentar al territori, tot i que no es marquen terminis ni objectius concrets.
David Carabén, Jaume Vidal, Marina Monsonís, Natalia Zaratiegui, Natacha Sansoz, Andrés Cota i Ada Vilaró són els set artistes de la Caravana Delta i provenen també de França i diferents llocs de Catalunya i l’estat espanyol. “Donarà fruit a alguna cosa que no sabem ben bé que és, però serà en positiu per gaudir de l’entorn i de la societat on visquem”, ha dit el director d’Arrels.