Este passat diumenge, 3 de juliol, Sant Jaume d’Enveja recuperava la tradicional celebració de les Festes de l’illa de Buda en honor a Sant Pere. La celebració s’iniciava amb una caminada popular que ha permés accedir a l’Illa de Buda a peu, a més d’un centenar de persones. La celebració, que té lloc anualment en honor a Sant Pere, el patró de l’illa, volia reivindicar el gran valor natural de la zona així com la seua importància històrica.
Els participants a la romeria van poder gaudir de la combinació que representa la Festa, amb moment per a la religiositat amb la visita a l’ermita de Sant Pere i amb temps, també, per a gaudir d’activitats tradicionals recuperant alguns dels actes que antigament es feien per les festes de Sant Pere a l’Illa de Buda.
Després de dos anys sense poder fer la celebració per la pandèmia, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja ha volgut que enguany fos especial «Vam poder aconseguir un programa de festes de l’època i vam veure el tipus d’actes i activitats que es feien per la festa major, i per això hem apostat per esta mostra de jocs tradicionals que eren els que formaven part de la programació», explica Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume.
Així, els visitants van poder apropar-se a la història i la tradició a través de les jotes a càrrec del Grup Sarabastall i la versadora Imma de Sopa, parades amb productes de proximitat i artesania, cavalls i jocs tradicionals.
D’altra banda, la Romeria va més enllà d’una jornada festiva, i busca mostrar la situació de fragilitat en la qual es troba l’Illa de Buda i el delta de l’Ebre. «El Delta està en situació de fragilitat i l’illa té un gran problema amb la regressió. Si ve un altre temporal com el Glòria és molt fàcil que puguem perdre l’illa de Buda. Volem que la gent participe en aquestes activitats i conega la importància de la zona. Seria una llàstima que es perda aquest entorn. No es pot permetre», ha assegurat, Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume d’Enveja.