La Badia del Fangar del delta de l’Ebre s’ha convertit en el principal reservori de nacra de tota la Mediterrània i podria acollir en un futur exemplars amenaçats pel paràsit que n’ha exterminat el 90% de la població. Actualment a la Península Ibèrica, només queden nacres al delta de l’Ebre, al Mar Menor (Múrcia) i uns 12 individus al Cap de Creus. Des de dilluns i en el marc del projecte LIFE Pinnarca s’està duent a terme al Fangar un intens rastreig per localitzar individus vius.
En poc més d’una setmana hi ha previst pentinar una superfície de 37 hectàrees de l’interior de la badia del Fangar en busca d’exemplars de nacres vives. Es creia que el temporal Glòria n’havia exterminat el 100% de la població que hi havia, però L’IRTA de la Ràpita ha aconseguit localitzar exemplars nous a l’interior de la badia. L’objectiu del cens és saber quants exemplars hi ha, geolocalitzar-los i poder fer-ne un seguiment. A més, també s’estudiarà les condicions de l’hàbitat per tal de convertir esta zona en un reservori de nacres, ja que la badia del Fangar és actualment l’única zona de la mediterrània lliure del Haplosporidium pinnae, gràcies a la baixa salinitat de l’aigua. Així ho ha explicat José Rafael Garcia, investigador de la Universitat Catòlica de València i coordinador projecte LIFE Pinnarca:
Des de l’IRTA de la Ràpita, Patrícia Prado, ha assenyalat que al delta de l’Ebre la supervivència de la nacra va molt lligada al conreu de l’arròs, ja que l’abocament d’aigua dolça provinent dels arrossars és le que permet mantenir a ratlla la salinitat i evitar l’avenç de la malaltia.Prado ha explicat que la població de nacres del Fangar pot ser fins i tot més important del que s’esperava i ha insistit que el Fangar es pot convertir en un lloc de refugi per a exemplars amenaçats per la malaltia:
El projecte Life Pinnarca té com a objectiu evitar l’extensió de les nacres a la Mediterrània. En el cas del delta de l’Ebre també s’està duent a terme accions als Alfacs on encara hi ha zones lliures de la malaltia