El passat 15 de juliol va entrar en vigor el nou reglament de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Arròs del Delta de l’Ebre, aprovat per la Unió Europea, i que incorpora noves varietats protegides, jsendra, guara i olesa. L’Arròs del Delta de l’Ebre amb DOP tenia ja protegides les varietats bahia, tebre, fonsa, bomba montsianell i gleba i es converteix en el més competitiu en la comercialització d’arròs monovarietal a l’estat espanyol. La modificació del reglament es va iniciar el 2018 i ha permès comercialitzar, amb el segell de qualitat DOP Arròs del Delta de l’Ebre, l’arròs integral i l’arròs ecològic amb l’arròs blanc extra. Les noves varietats, igual que les protegides fins ara, pertanyen a la subespècie japònica.
La varietat jsendra és caracteritza per la resistència al vent per l’alçada de la planta. És una de les varietats més tardanes a la sembra. La varietat guara destaca per ser una de les que millor respon en sòls arenosos. I la varietat Olesa és originària del delta de l’Ebre i el seu gra en cru presenta unes característiques morfològiques sensiblement diferents de la resta. El gra és llarg i té un cicle agronòmic curt, convertint-la en una varietat de cultiu “sostenible” perquè consumeix menys recursos naturals i permet “pràctiques agronòmiques respectuoses amb el medi ambient”. Aquestes varietats destaquen per ser més resistents a malalties com el fong de la Pyricularia, i també a la salinitat del sòl. Són tres varietats “més preparades per a les variacions produïdes pel canvi climàtic”, i mantenen la compatibilitat agronòmica i mediambiental amb de la zona del delta de l’Ebre.