Una nova normativa de la Unió Europea podria posar en perill tota la producció d’arròs del delta de l’Ebre. Els arrossaires ja han posat el crit al cel. La proposta de reglament de la Unió Europea demana prohibir l’ús de fitosanitaris als camps d’arròs. Este nou reglament afectaria el 100% dels arrossars del delta de l’Ebre, així com la majoria dels de Pals. Això faria que els pagesos haurien de deixar d’utilitzar productes fitosanitaris, que servixen sobretot per tractar les males herbes i per tant, seria impossible collir l’arròs. La mateixa proposta, però, també afecta productes biològics que s’utilitzen en agricultura ecològica. Els experts alerten que si finalment s’acaba aprovant, significaria que s’hauria de deixar de cultivar arròs a tot el país.
“L’aplicació d’este reglament implicaria no poder continuar cultivant arròs a tota Catalunya i a altres indrets de l’Estat”, ha expressat amb contundència Marc Ibeas, director tècnic de ProDelta. El director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Jesús Gómez, ha explicat que estan tenint converses amb el Ministeri: “Això s’ha de votar, s’ha de parlar i s’ha de negociar, perquè Espanya com a país membre s’hi fique en contra perquè no és necessari en estos moments una legislació d’estes característiques“. Per ara només es tracta d’una proposta de Reglament, on es podran presentar al·legacions fins el 31 d’agost. Des de diverses entitats del delta de l’Ebre ja n’estan preparant, així com des del mateix Govern de la Generalitat.
“Este reglament és tan bèstia que suposaria la desaparició del cultiu de l’arròs a Catalunya. Si no podem utilitzar cap tipus de pesticida, inclús els d’origen biològic, això comportaria la desaparició del Delta. Seria inviable cultivar arròs”, ha lamentat el responsable del sector de l’arròs d’Unió de Pagesos, Alberto Pons. A més, els pagesos denuncien que enguany ja hi haurà camps que no es podran segar a causa de les males herbes, a causa de les reiterades prohibicions de productes per tractar el camp.
La proposta de reglament afecta al que denominen zones sensibles com són espais naturals protegits, però també zones de protecció de la directiva del marc de l’aigua. Si finalment tirés endavant, seria d’obligat compliment a partir de la seua publicació, prevista per a l’any 2024.