Protecció Civil de la Generalitat i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) han alertat aquest dijous que el canvi climàtic provocarà episodis de pluges més violents en punts localitzats i més difícils de predir amb prou antelació. Per això, han demanat a la població que tingui molt clares les pautes de conducta abans i durant les tempestes. De fet, en els últims deu anys les pluges són el fenomen natural que ha provocat més morts i danys a Catalunya. Per millorar la previsió, l’SMC preveu modernitzar els quatre radars meteorològics i també la xarxa de detecció de llamps, per poder anticipar amb més temps els episodis violents.
Segons Mercè Salvat, directora general de Protecció Civil, les pluges i les inundacions són el fenomen meteorològic que ha causat més danys i víctimes a Catalunya els últims deu anys. Del 1987 al 2011 es calculen les pèrdues en 1.300 milions d’euros, i del 2004 al 2033, es calculen que seran 2.500 milions, uns 85 anuals. Un terç dels municipis catalans tenen risc d’inundació alt o molt alt, i un 15% de les zones urbanitzades tenen risc d’inundació.
Catalunya té un 4% de tot el territori, 1.300 quilòmetres quadrats, en zones inundables dels principals rius, de les quals 700 quilòmetres quadrats són zones d’alt risc. Això suposa que prop de 630.000 persones viuen en zones inundables, el 8% de la població, i 150.000, un 2%, en zones de risc alt. Els municipis amb més població afectada són els de l’àrea metropolitana de Barcelona, les ciutats de Girona, Lleida i Tortosa i els deltes de l’Ebre i la Tordera.
Les comarques amb més risc de patir inundacions sobtades de tardor són totes les del litoral i gran part del prelitoral a causa de la presència de rieres, barrancs i rius de poca capacitat. També tenen risc les comarques de muntanya, pel desbordament de torrents, i les de la Catalunya Central, on els rius, tot i ser més llargs, són poc amples i tenen poc pendent, cosa que fa que es desbordin amb facilitat, com els del marge esquerre del Segre. A més, els petits rius són més arriscats perquè no estan monitoritzats
Per això, demana conscienciació a la població, que segueixi les pautes marcades per les autoritats i que tingui sentit comú abans i durant els episodis. Així, per exemple, demana netejar els desaigües, allunyar-se de rieres i rierols perquè són els que provoquen major mortalitat, sortir immediatament del cotxe si comença a flotar, no intentar treure’l de l’aparcament si comença a inundar-se, no sortir a l’exterior de casa si comença a inundar-se, tancar l’interruptor general de l’electricitat i no refugiar-se sota d’arbres en cas de pedra, entre altres consells.
Sarai Sarroca, directora del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha recordat que la tardor és l’època amb més risc d’inundacions, i més aquest any, amb el mar a 26,5 graus, 2,5 graus per sobre de la seva temperatura mitjana. Per aquestes properes setmanes, es preveu un octubre i un novembre secs i més càlids del normal, amb pluges al litoral, i el desembre es preveu amb temperatura similar a la mitjana i una mica més plujós. Tot i així, la predicció és “poc rigorosa” i les pluges no es preveu que pal·liïn la sequera dels últims dos anys.
Per millorar tant la previsió com els avisos a la ciutadania, el Meteocat preveu substituir els seus quatre radars dels anys 90 els propers tres anys, per tal d’afinar més la previsió, poder fer-la abans de les 2 hores actuals i, fins i tot, precisar si la precipitació porta calamarsa, llamps, neu o pedra. A més, tindran menys interferències de wifi, antenes o molins de vent.