Des de fa anys hi ha tres grans problemàtiques que afecten el delta de l’Ebre. La regressió de la línia de la costa, la subsidència i la penetració de la falca salina aigües amunt de l’Ebre. Una problemàtica que es preveu que s’accentuï com a conseqüència del canvi climàtic, tal i com ja han deixat palès temporals com el Glòria o el Filomena.

El Delta de l’Ebre és una de les zones del litoral català que està més amenaçada i que pot ser més vulnerable al canvi climàtic. Pel que fa a la regressió en els últims 20 anys ja s’han perdut més d’1’5 quilòmetres de costa. Paral·lelament, ens trobem que el delta de l’Ebre s’està enfonsant per causes naturals, fet que comporta una major salinització d’algunes zones. Els estudis més pessimistes apunten que d’aquí a l’any 2100, de seguir amb l’actual creixement del nivell del mar, podria arribar a desaparèixer fins al 80% del total de la superfície deltaica. És per això que tots els especialistes reclamen solucions. Unes solucions que han d’arribar de l’anunciar Pla de Protecció del Delta de l’Ebre que està ultimant el Ministeri per a la Transició Ecològica i de l’anomenada Estratègia Delta, que ja ha posat en marca el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat. 

Les solucions que puguin venir del Pla de Protecció del delta de l’Ebre, que s’està retardant en la seva presentació, han de supos ar un volum d’inversió força important. No obstant, pel moment continuen negociant-se punts importants d’aquest pla, entre el Ministeri i els actors del territori, agrupats sota la Taula de Consens del Delta de l’Ebre.

Dani Camacho