El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha posat en marxa un nou itinerari interpretatiu sobre els valors del sosar. El nou recorregut que es pot fer a peu, a la platja de la Platjola, compta amb sis plafons de gran format on s’explica què és un sosar i per què cal preservar-lo, i també la vegetació i les aus que hi habiten, entre d’altres aspectes.
Amb aquesta actuació, els usuaris disposaran d’un itinerari autoguiat de 120 metres, on descobrir aquest ambient natural, sotmès a la influència marina directa (inundacions, aigües freàtiques) i amb un sòl amb un grau de salinitat elevat. En aquest ambient creixen les plantes halòfiles, un dels grups de vegetació més amenaçats a Europa, per la qual cosa el delta de l’Ebre està considerat d’importància internacional per a la conservació d’aquest tipus d’hàbitats.
El sosar contribueix a la protecció contra els temporals, l’estabilització de la línia de costa, la regulació i el control de les inundacions, el reciclatge de nutrients i la mitigació i adaptació al canvi climàtic. També són font i reservori de biodiversitat i tenen una elevada importància per al lleure i el turisme.
El nou itinerari s’ha finançat gràcies a l’acord del Parc Natural del Delta de l’Ebre amb la companyia alimentària Nomen Foods. A través d’aquest acord, la companyia aporta l’1% dels beneficis de la comercialització de la marca d’arròs “Segadors del Delta” a actuacions concretes de protecció, millora i divulgació del Parc. “Segadors del Delta” es produeix íntegrament al delta de l’Ebre i disposa del Segell de Qualitat Alimentària i de la Denominació d’Origen Protegida i Certificada per la Comunitat Europea, que en garanteixen l’autenticitat.
En anys anteriors, les aportacions de Nomen Foods es van destinar a la construcció de 80 caixes refugi per a ratpenats fetes amb fusta i 15 amb argila; a un taller per elaborar un receptari amb els plats més coneguts de l’arròs al Saló Infantil de Nadal de Deltebre; a la instal·lació de tres plafons informatius de gran format a la Punta del Fangar; a l’edició d’un mapa sobre “On fer birdwatching al Delta”; i a una exposició permanent sobre la problemàtica de la brossa marina al delta de l’Ebre, situada a la Casa de Fusta.