A partir del dia 3 de desembre i durant tot el 2023 celebraran 30 anys de trajectòria en el món de la música a Catalunya. Una trajectòria sense interrupcions, parèntesis ni punts i a part i que es tradueix en més de 2000 concerts, 14 discos, 23 espectacles, el Premi Nacional de Cultura, el Premi Joan Amades, dos premis ARC, un premi Altaveu i 12 premis Enderrock, aquests darrers tots atorgats per votació popular.

Els músics ebrencs iniciaran la commemoració amb la tradicional gira de ‘Lo Misteri de Nadal’, que es podrà veure a Barcelona (23 de desembre) Tortosa (25 de desembre), Reus (26 de desembre) i altres llocs com l’Aldea, Beseit o Parets del Vallès. Cal recordar que el grup va fer el seu primer concert el 15 de desembre de 1992 en una petita taverna de Tortosa (Bar la Finestra), precisament amb un espectacle de nadales. Passats els nadals i durant tot el 2023 recorreran per tot el país amb dos propostes: ‘Es cantava i es canta / Gira 30 anys’ i ‘Ilercavònia’, la seua nova creació que recupera els orígens de l’antiga regió de l’Ebre a través de cançons que han esdevingut himnes populars i han forjat la seua identitat. ‘Ilercavònia’ es va estrenar al Kursaal de Manresa en la recent edició de la Fira Mediterrània.

Amb tot aquest programa i un nou disc en preparació, podem dir que l’aniversari els agafa treballant i en plena creació, símptomes de què al vell Renault 4L (el vehicle del seu imaginari) li queda encara molta gasolina. De fet, el grup ni tan sols va interrompre la seua activitat durant el confinament del 2020, quan cada dia van publicar una cançó en un document que ha quedat com una crònica imprescindible de 55 dies històrics.