L’ebrenc Mario Pons va rebre el passat 11 de novembre el Premi d’Honor Festival de Cinema Memorimage de Reus, que en la seua 17a edició s’ha centrar en mostrar la diversitat des de la perspectiva de gènere i treballar per la memòria històrica.

El Premi d’Honor, de nova creació, reconeix la trajectòria d’un professional vinculat a la creació, la difusió i la conservació de les imatges d’arxiu. Segons el jurat independent, format precisament pels experts en arxius, Montserrat Bailac, Coia Escoda i Joaquim Nolla,  “atorguem el Premi d’Honor al realitzador Mario Pons, per la seva trajectòria dins del camp audiovisual, que basa en la recerca i l’ús d’imatges (fixes i en moviment) en la diversitat d’arxius. Els seus documentals potencien l’ús de la imatge, tracten temes històrics, de memòria i guerra causant d’aquesta manera impacte, removent consciències. Treballa per i en pro del nostre país amb destacat caràcter”.

Pons ha participat en dues pel·lícules seleccionades d’aquesta edició: ‘L’Espill’ de la secció MemoriReus com a director, i la pel·lícula inaugural, ‘Urraca. Caçador de rojos’, en que és co-productor i que es va fer amb el Premi del Públic.

Segons declarava Pons un cop guardonat, “sóc molt jovenet per rebre este gran premi i reconeixement, ja maduret per tenir temps d’haver fet tota esta feina que amb este distintiu m’heu valorat i posat de relleu públicament. Penso que ho feu perquè sabeu com penso i d’on ve la nostra lluita, d’aquell ‘lo riu és vida’, al treure la careta del feixisme a l’Estat, a casa. Este premi és tant vostre, com del públic, com meu, com dels mestres amb qui he tingut la sort de treballar i aprendre. Totes som imatges d’arxiu, tots som cinema“.

El Memorimage online estarà disponible fins el 20 de novembre a través de la plataforma en línia del festival. El públic podrà continuar gaudint d’una selecció que recupera pel·lícules de la secció MemoriReus d’anys anteriors.

Font:  Redacció EBREDIGITAL.CAT