La pel·lícula ‘L’Espill’ de Mario Pons segueix el seu recorregut internacional i acaba de ser seleccionada a l’Around International Film Festival d’Amsterdam, així com el festival internacional de cinema de Boden, a Suècia. L’objectiu d’Around Film Festival (ARFF) és oferir un paraigua al cinema independent dins la indústria cinematogràfica europea per tal de difondre el coneixement de l’art visual modern.  Cada any el festival selecciona els millors films per presentar-los en la ceremònia de premis dels finalistes a través de WSXA International a Barcelona, París, Amsterdam i Berlín. Pel que fa al BiFF de Suècia, els guanyadors es donaran a conèixer el 25 de desembre de 2022.

Segons afirma Mario Pons, “ha estat un any de molts reconeixements en l’àmbit internacional i també al país. Per un cineasta que ve de la base, amb pressupostos de ‘supervivència’, és tot un èxit i just l’any que en fa vint que vaig realitzar el primer documental. Lo nostre cine és humil, sense efectes especials, que sigui valorat a festivals d’arreu del món, també a Argelers, Lleida, Reus o al meu poble tanca el cercle d’un llenguatge universal treballat des de la solitud, però compartit amb les opinions de la gent que ha vist la pel·lícula. El muntatge final s’ha resolt amb l’aportació del públic a les preestrenes que van començar a l’Ampolla l’any passat, però molta gent encara no ha pogut gaudir del missatge de ‘l’Espill’ i molta gent em pregunten quan la podrem veure a Catalunya”.

“Encara queda un llarg camí per normalitzar la distribució de les nostres pel·lícules -afegeix-, falta voluntat empresarial i institucional, espais de cinema, però sobretot fa falta que la gent s’engresqui i surti de casa per crear l’hàbit de reivindicar la nostra cultura. Tinc l’esperança de que els espectadors/es puguin donar-se l’oportunitat de reunir-se entorn al cinema independent que fem aquí i que ara camina ja pel món de la mà del missatge l’Hilaire. Bones festes gent amorosa, per un 2023 lliure d’acció i pensament, amb pau al món”.

Enguany ‘l’Espill’ ha estat Seleccionada al Festival 37e Rencontres Cinémaginaire, d’Argelers, Catalunya Nord, a la Mostra Mónfilmat d’Amposta, també al Festival Som Cinema de Lleida i recentment a l’International film Festival de Buenos Aires, Argentina. ‘L’Espill’ També ha estat nominada en la categoria de Millor Film Experimental al Festival de Cinema Independent de Montreal, el MIFF de Canadà. Màrio Pons acaba de ser distingit amb Premi d’Honor per la seva trajectòria al 17é Festival Memorimage de Reus i guardonat a la Millor Direcció al Five Continents International Film Festival de Veneçuela.

“L’Espill” tracta del conflicte entre nacionalismes des del punt de vista dels néts de l’exili que tornen a la Catalunya postsentències del procés per recuperar la memòria històrica familiar, la repressió a la província de Tarragona després de l’abril de 1939, fent una anàlisi antropològic de l’actual franquisme sociològic a través de les imatges d’arxiu del passat, però també analitzant la “nova realitat” postpandèmica des de la mirada del viatge interior de l’Hilaire de retorn al seu primer amor d’adolescència.