La modificació del Fons de Transició Nuclear que es va aprovar el passat mes de desembre al Parlament de Catalunya ha fet que els municipis de l’Ampolla, Camarles, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja puguin accedir a aquests fons que tenen com a objectiu preparar el territori per al tancament de les centrals nuclears. La dotació econòmica d’aquest fons prové de l’anomenat impost nuclear i està previst que cada any el territori situat a un radi de 30 quilòmetres de les centrals d’Ascó I i II i de Vandellòs II rebin un total de 60 milions d’euros per a projectes de dinamització econòmica i ocupacional i de transició energètica.

Aquest 2023, tots els municipis de l’anomenat PENTA 2 rebran un ajut linial de 500.000 euros per a desenvolupar aquest tipus de projectes. Des de Deltebre, l’alcalde, Lluís Soler, ha valorat molt positivament que el municipi hagi quedat finalment inclòs als fons de transició nuclear i considera que s’ha fet justícia amb el territori:

L’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa, també s’ha mostrat satisfet de poder formar part dels municipis que es beneficiaran dels Fons de Transició Nuclear i recorda que estos fons representaran un injecció econòmica importantíssima per a la hisenda municipal:

Sant Jaume D’Enveja és l’únic municipi de la comarca del Montsià que es beneficiarà d’aquests fons. L’alcalde, Joan Castor Gonell, ha destacat que l’accés a aquests recursos econòmics permetrà al municipi dur a terme projectes de dinamització econòmica i transició energètica, que serien complicats de materialitzar sense aquests fons:

També Camarles es posarà a treballar el més aviat possible per a traure rendiment d’aquests fons nuclears. De fet el consistori ja ha creat una comissió de seguiment per a traure profit d’aquests fons. Escoltem l’alcalde, Ramon Brull:

El Fons de Transició Nuclear estava destinat inicialment als municipis del PENTA I, és a dir els situats a un radi de 10 quilòmetres de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs i le fons estava dotat amb uns 24 milions d’euros anuals, l’equivalent a un 20% de la recaptació de l’Impost Nuclear. Amb la modificació aprovada al desembre al Parlament, amb els vots del PSC, Junts i Ciutadan’s s’ha ampliat la dotació del fons fins al 50% de l’impost nuclear –uns 60 milions d’euros anuals- i s’ha inclòs als municipis dle PENTA 2, és a dir els que es troben a un radi de 30 quilòmetres de les centrals. En este cas només es podran acollir als fons els municipis de menys de 12.000 habitants.