El pròxim dimarts 31 de gener, tindrà lloc una prova pilot de sembra de musclos provinents de fora de les badies del delta de l’Ebre. La prova consistirà a dur aproximadament 50 kg de llavor (musclo petit) captada a l’exterior de la badia del Fangar a les gàbies de cultiu de peix de l’empresa Acuidelta, ubicada a l’Ametlla de Mar, i es prepararan en cordes que se submergiran a una musclera dels Alfacs per a fer-ne control de creixement i supervivència.

Adaptació al canvi climàtic

Aquesta prova s’emmarca en una dinàmica d’adaptació al canvi climàtic, en què es fa urgent assegurar una llavor de musclo de qualitat i constant per als pròxims anys. Els diferents i continuats episodis de calor estival fan que la llavor pròpia de captació a les badies pateixi pèrdues constants i no asseguri, la majoria dels anys, les necessitats mínimes per poder dur a terme la campanya de musclo del delta de l’Ebre.

En aquest sentit, es constata que a l’exterior de les badies del delta hi ha una important fixació de llavor autòctona i es planteja la viabilitat tècnica i econòmica de fer captació d’aquesta llavor de musclo exterior per al cultiu següent a l’interior de les badies. Això permet beneficiar-sede dues ubicacions amb característiques diferenciades. A l’exterior de les badies, la temperatura és mes baixa a l’estiu i assegura la pervivència de la cria. A l’interior, amb unes bones característiques de fitoplàncton, les condicions de creixement i qualitat de producte són excel·lents.

En aquesta primera fase prevista per a l’any 2023, es volen valorar aspectes tècnics i econòmics d’aquesta translocació de llavor des de l’exterior a l’interior de les badies. Si els resultats, com es preveu, són satisfactoris, ja es treballa en una concessió exclusiva per a la captació de musclo fora de badies que pugui assegurar les necessitats de tots el aqüicultors del delta. Aquesta actuació, prevista en el marc de l’Estratègia marítima de Catalunya, busca assolir solucions estructurals i permanents a una problemàtica que en els darrers anys està posant en risc la viabilitat futura del sector.