Un total de 6 caixes trampa per capturar senglars s’han instal·lat en diferents punts del Delta de l’Ebre amb l’objectiu de prevenir i minimitzar els danys sobre la biodiversitat que provoquen estos animals en aquest espai natural. La instal·lació es va iniciar fa cinc mesos i s’hi preveuen col·locar 3 caixes més en les pròximes setmanes.
Precisament este dilluns 3 de febrer, una d’aquestes gàbies s’ha instal·lat a la zona dels Ullals de Baltasar, al Parc Natural del Delta de l’Ebre. Aquesta gàbia principalment vol evitar i sobretot prevenir els possibles impactes sobre la biodiversitat. Les zones humides com el delta són hàbitats de gran qualitat per als senglars, on poden trobar una gran varietat de recursos alimentaris, refugis i descans. Acostumen a ser zones ideals per a la cria com passa des de fa anys al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.
La mesura té una funció molt preventiva com ha explicat el director d’aquest espai protegit, Francesc Vidal. “El delta de l’Ebre és un espai molt sensible per a determinades espècies, sobretot ocells, molts dels quals nidifiquen al terra, com ara aus marines, però també altres espècies com els ànecs i les fotges, i, per això, és un risc molt gran tindre una població alta de senglars perquè són depredadors potencials d’aquestes espècies protegides i amb un elevat valor de conservació”, ha explicat Vidal.
El director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, ha explicat que aquestes trampes formen part del Pla de xoc que té en marxa el Departament per controlar les poblacions de senglar a Catalunya i evitar danys a l’agricultura i a la biodiversitat, accidents de trànsit i un augment del risc de malalties. Així ha manifestat que “ja hem posat cinc trampes en diversos espais naturals al delta de l’Ebre, des del setembre, i portem 22 senglars atrapats; per tant, l’efectivitat és bona”.
Els impactes sobre la biodiversitat
Les sobrepoblacions de senglar, a més dels danys als cultius, l’augment de l’accidentalitat a les carreteres i el major risc de transmissió de malalties, també suposen una amenaça per a la biodiversitat. El porc senglar, en el cas de la flora, quan es troba en alta densitat, pot suposar una amenaça per a algunes espècies com ara les orquídies, tant pel consum directe de bulbs com per l’efecte de les furgades. Poden afectar altres espècies amenaçades de flora i fauna que tenen poblacions molt reduïdes a Catalunya. Els senglars també afecten altresespècies amenaçades per depredació sobre ous i cries, com ara les colònies d’ocells marins i aquàtics nidificants, cries de tortuga mediterrània i larves d’amfibis.
Un excés de senglars representa una amenaça per a la conservació de la biodiversitat i els principals impactes que genera el porc senglar són els danys a la fauna per la depredació d’ous i pollades d’ocells que nidifiquen al terra i que afecten espècies protegides, algunes en perill d’extinció i sotmeses a plans de recuperació, i els danys causats a la flora silvestre protegida.
Un paquet d’accions per reduir les poblacions de senglar a Catalunya
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural té en marxa un Pla d’acció per al control dels danys produïts pel senglar 2022-2024. Amb un pressupost de més de 10 milions d’euros, vol reduir en 3 anys les poblacions de senglar i els efectes i conflictes que produeix a Catalunya, augmentar les captures i limitar-ne la reproducció.
Es tracta d’un conjunt d’accions que sumades pretenen donar una solució eficaç a les problemàtiques que generen els senglars i reduir-ne les poblacions a les zones més afectades de Catalunya.