Del 12 al 14 de març, L’Ampolla acollirà la tercera edició de GastroMar, les jornades professionals gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar, la sostenibilitat, la cuina marinera, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre. Organitzades per l’Ajuntament de l’Ampolla, Repicat Sc i Fundació Alícia, GastroMar L’Ampolla 2023 serà una de les edicions amb més xefs amb estrella Michelin i altres reconeixements internacionals, però també una de les més didàctiques -i científiques- de totes.
Joan Roca, Jeroni Castell, Paco Pérez, Joel Castanyè, Nicolás de la Vega, Francesc Beltri, Joseba Cruz, Joan Capilla, Xavier Pellicer, Carlota Claver, i Slvia Anglada, posaran sobre l’escenari del GastroMar L’Ampolla tota la passió que senten pels productes que ens regala la mar -i la terra-, la mateixa passió que traslladen a suculents elaboracions culinàries en els seus restaurants El Celler de Can Roca***, Les Moles*, Miramar** i Enoteca**, La Boscana*, Slow and Low*, Le Clandestin, L’Algadir del Delta, Xavier Pellicer, La Gormanda i Es Tast de Na Sílvia. L’apartat més dolç el posarà el mestre xocolater Oriol Balaguer, qui portarà la mar a la pastisseria i la pastisseria a la mar.
Però a més de showcookings i demostracions culinàries, GastroMar L’Ampolla ofereix molt més. Perquè, mentre que un escenari farà olor a cuina i als ingredients de la mar, en l’altre escenari es debatran les particularitats de cada espècie marina, així com altres temes vinculats a la mar Mediterrània, des d’un punt de vista i anàlisi més científic i acadèmic. Així, també passaran per GastroMar, Iris Triola, Carmina Ontiveros i Anna Bozano de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, per explicar el seu punt de vista com pescadora, armadora i cuinera i biòloga de la mar, respectivament; la divulgadora Eli Bonfill, oceanògrafa de plancton.cat; l’armadora Cristina Caparrós; científics de l’IRTA La Ràpita, per parlar de gastronomia circular; i des de Menorca, l’Associació Fra Roger explicarà el Projecte Agroxerxa Menorca. La part més científica i divulgativa també vindrà de la mà de Joan Alginet del col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer), i de Toni Massanés, de la Fundació Alícia, qui oferirà una conferència titulada “Investigació per a menjar millor”.
A més, també es podran veure i escoltar a productors i elaboradors d’altres productes que formen part de la riquesa natural de les Terres de l’Ebre. Així mateix, intervindran en aquesta edició del GastroMar L’Ampolla les periodistes gastronòmiques Carme Gasull, i Paula Molès, per parlar sobre la comunicació de la gastronomia i la sostenibilitat.
Gastronomia, biologia, cultura i pescas sostenible
Amb aquest format es pretén, veure i viure com les cuineres i cuiners treballen en directe, amb els productes que la part acadèmica i científica defensa i promociona, per les seves particularitats i possibilitats culinàries i gastronòmiques mentre es debat sobre i el present i futur de tot plegat. “GastroMar és l’esdeveniment que combina perfectament els conceptes de ‘cuina i ciència’ amb el Mediterrani com a principal fil conductor”, explica Lluís Bofill, de Repicat, impulsors de les jornades que pretenen, aplegar en tres dies “gastronomia, biologia, cultura i tradició culinària, antropologia, pesca sostenible, dones i homes del mar, xefs de tots els perfils cuinant en directe i interactuant amb científics i experts”.
GastroMar, que se celebrarà enguany en l’Hotel Flamingo de l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de youtube GastroEvents i per TV al Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.
GastroMar, pioner i referent en la cuina marinera
GastroMar és un esdeveniment referent i pioner en aquest gènere i perfil d’actes. Nascudes ara fa tres anys, les jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi que l’avala gràcies a les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi “Catalonia Hub Seafood 2022”, en la darrera edició de fira internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.
Els seus objectius principals és fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes, i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar. Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes. De fet, en aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també de la sostenibilitat de la mar, i del valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor, i poc habituals a les cartes dels restaurants.