El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha iniciat aquest mes de febrer les obres del Pla de reforç de les guardes de protecció de les basses del delta de l’Ebre. Aquests treballs s’emmarquen dins de l’Estratègia Delta impulsada pel Departament. La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, que ha visitat este dijous els treballs ha explicat que l’objectiu d’aquesta anella de protecció és evitar la regressió del Delta davant la previsible pujada del nivell del mar, especialment en episodis de desbordament. “Amb aquestes actuacions, protegim els camps de cultiu d’arròs davant d’episodis de desbordament pel risc d’afectació que pot suposar l’elevació del nivell del mar en un futur, tant a curt com a llarg termini”, ha declarat Barnadas.
Les obres, que han estat adjudicades a l’empresa Regimovi, SL, tindran un període d’execució d’un any i suposaran una inversió de 2,6 milions. En total, s’actuarà sobre un perímetre de poc més de 58.500 metres de les basses de l’hemidelta dret i esquerre. En concret, a la llacuna del Canal Vell i a la Tancada, l’Encanyissada i l’illa de Buda.
Els treballs preveuen incrementar i reforçar l’alçada dels dics ja existents fins a 1,2 metres per sobre del nivell del mar i una amplada d’uns 4 metres. Això permetrà fer front a pujades sobtades de l’aigua del mar (que es produeixen cada vegada més sovint), i que no desbordi de les basses als cultius d’arròs. Cal tenir en compte que els camps que envolten les llacunes del delta de l’Ebre es troben en alguns casos entre 10 i 20 centímetres per sota del nivell del mar, per la qual cosa un episodi de desbordament causaria la inundació amb aigua salada de moltes hectàrees d’arrossars.D’altra banda, les guardes actuals només asseguren protecció a pujades del nivell del mar entre 25 i 60 centímetres d’alçada.
Per reforçar els dics, es reutilitzarà material acumulat a les basses i als desguassos sempre que sigui possible. També es propiciarà el creixement de vegetació per dotar aquests entorns de més resistència quan hi hagi episodis d’onatge directe i, en alguns casos, també es reforçaran els camins ja existents. Així mateix, l’execució de les obres tindrà en compte els períodes de nidificació de les aus i no es realitzaran treballs durant aquestes fases per evitar afectacions en la fauna.
El projecte de reforç de les guardes de protecció s’ha dissenyat amb l’estreta col·laboració de les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra, i amb la Confraria de Sant Pere, la Federació de Caça i el Parc Natural del Delta de l’Ebre.
Estratègia Delta
Aquests treballs formen part de l’Estratègia Delta impulsada pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural per lluitar contra la regressió del delta de l’Ebre. L’Estratègia, que inclou actuacions a curt, mig i llarg termini, compta amb un ampli consens, i té per objectiu donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes del canvi climàtic.
El pla contempla actuacions en relació als sediments dels pantans, l’estabilització del delta i també la protecció de la part interior, amb projectes com les obres que ara s’engeguen per fer front a la previsible pujada del nivell del mar.