El fabricant de canonades i accessoris de Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre (PRFV) Amiblu ha tancat l’any 2022 amb una facturació de 53,1 milions d’euros a Espanya, un 12% més que el any anterior, quan va facturar 46,7 milions d’euros. El negoci exterior arriba actualment al 80% de les vendes de la companyia, i és molt important la presència d’Amiblu a Llatinoamèrica i Àfrica.
A pesar de la incertesa per la conjuntura actual, el 2022 Amiblu ha incrementat la facturació i fa un balanç molt positiu. L’augment del negoci es deu, principalment, al creixement de les vendes a diversos països de Llatinoamèrica i Àfrica, que necessiten dur a terme grans projectes de sanejament, aigua potable i projectes industrials, i l’augment de la producció de canonades no circulars.
En els darrers mesos, s’ha produït una demanda creixent de canonades no circulars a Europa, a causa de l’envelliment dels sistemes de clavegueram urbà a grans ciutats, construïts fa desenes d’anys i que necessiten ser rehabilitats. Gràcies al seu disseny i sistema d’implementació, les canonades no circulars permeten rehabilitar els col·lectors d’aigües antics, de manera definitiva i sense afectacions importants a la via pública, com seria l’aixecament de sòl. Les canonades no circulars s’introdueixen dins dels col·lectors antics –ja deteriorats– mitjançant una tecnologia sense rasa, transformant l’antic col·lector en un col·lector completament nou i amb una vida útil molt superior a la dels materials tradicionals.
Un dels projectes més destacats en què ha treballat Amiblu per a la seva divisió de canonades no circulars (NC Line) és el del col·lector de Gros a la platja de Zurriola, a Sant Sebastià, on s’han instal·lat 200 metres lineals de canonada no circular de 2500×2000 mm de diàmetre, que, gràcies al seu disseny i el sistema d’implementació, han permès rehabilitar aquest col·lector d’aigua residual construït fa més d’un segle i que dóna servei a tota la ciutat.
A més, la divisió d’obres industrials d’Amiblu també ha experimentat un creixement fort. Amiblu treballa actualment en diferents projectes de LNG (Gas liquat), plantes d’energia i centrals nuclears, on el PRFV ofereix més resistència a la corrosió i altres propietats avantatjoses respecte als materials tradicionals, com el formigó o l’acer, més costosos de fabricar , instal·lar i mantenir i amb més impacte ambiental.
Pla estratègic de transició ecològica
En els darrers tres anys, i gràcies al pla estratègic de transició ecològica “Amiblu Green 2022-2024”, la companyia ha realitzat grans inversions a la seva planta de Camarles (Tarragona) per reduir les emissions de CO2 un 62%, en passar de les 1.700 tones de CO2 l’any 2020, a les 650, el 2022.
D’una banda, ha obtingut la màxima certificació d’energia verda procedent de fonts netes, “Energia sostenible 100%”, que atorga la Comissió Nacional de Mercats i Competència (CNMC), i el triple segell energètic “Calculo, Reduzco, Compenso”, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.
També ha instal·lat més d’un miler de plaques fotovoltaiques a la seva planta de Camarles i ha implementat la circularitat al sistema de producció, en utilitzar resines reciclades en el seu procés de fabricació i reutilitzar els residus excedents. Amiblu també disposa d’EPDs (Declaració Ambiental del Producte) per a tots els productes que fabrica, d’acord amb els estàndards europeus de certificació ambiental, i, recentment, ha incorporat una ECOTaxa a la seva oferta comercial.
El principal objectiu del pla de transició ecològica és convertir la planta de producció de Camarles en la primera fàbrica europea de canonades de PRFV zero emissions netes en els propers mesos.
Xavier Arasanz, director general d’Amiblu a Espanya, valora molt positivament els resultats econòmics obtinguts i explica: “Malgrat la conjuntura econòmica i l’augment del preu de l’energia, així com de les primeres matèries, hem crescut en vendes, tant al mercat local com a l’estranger. En la situació actual, el nostre producte es converteix en el més interessant del mercat pels baixos costos d’explotació que comporta el seu ús gràcies a l’excel·lent comportament hidràulic, l’alta durabilitat i l’absència de corrosió. Tot plegat, posiciona el Polièster Reforçat amb Fibra de Vidre com un valor en alça en els futurs projectes finançats pels fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PPTR). Necessitem que les administracions locals valorin el nostre esforç i donin suport a la nostra producció en les obres públiques espanyoles”.