Tot ja és a punt per a la celebració de la 3a edició de GastroMar l’Ampolla, les jornades professionals gastronòmiques i científiques dedicades als productes de la mar, la sostenibilitat, la cuina marinera, la pesca i els productes de les Terres de l’Ebre. Un esdeveniment que enguany comptarà amb més de 40 professionals, entre ponents i xefs de la talla de Paco Pérez (Miramar ** i Enoteca **), Joan Roca (Celler de Can Roca ***), Jeroni Castell (Les Moles *), Joel Castanyé (La Boscana *), Nicolás de la Vega i Francesc Beltri (Slow and Low *), Joseba Cruz (Le Clandestin), Joan Capilla (L’Algadir del Delta), Xavier Pellicer (Xavier Pellicer), Carlota Claver (La Gormanda) i Sílvia Anglada (Es Tast de Na Sílvia).
Organitzat per l’Ajuntament de l’Ampolla, GastroMar l’Ampolla 2023 serà, possiblement, l’edició amb més xefs amb estrella Michelin i altres reconeixements internacionals, així com també la més didàctica -i científica- de totes les celebrades fins ara.
De la jornada popular a les ponències científiques
GastroMar l’Ampolla arrencarà la tarda del diumenge 12 de març amb unes sessions obertes a tots els públics. El xef Jeroni Castell, de Les Moles (Ulldecona), oferirà un showcooking amb l’ostra de l’Ampolla com a protagonista, mentre que el mestre xocolater Oriol Balaguer posarà el punt més dolç de les jornades, amb una demostració de com fer “una ostra sorpresa”.
Però serà el xef Paco Pérez l’encarregat d’obrir oficialment les jornades professionals el dilluns 13 de març, amb un showcooking i ponència sobre la creativitat i les noves tècniques de la cuina marinera d’avantguarda. A partir d’aquí i durant dos dies, GastroMar l’Ampolla oferirà més d’una vintena de ponències i demostracions culinàries, algunes d’elles en paral·lel en dos escenaris diferents, per continuar consolidant l’Ampolla com a espai gastronòmic del Delta de l’Ebre.
L’objectiu de les jornades tornarà a ser posar sobre l’escenari les grans possibilitats culinàries de les diverses espècies marines del nostre entorn, algunes poc utilitzades o desconegudes, i debatre sobre el consum responsable del peix en la restauració del present i del futur, sobre comunicació sostenible o sobre alimentació saludable, entre altres temes.
De fet, GastroMar l’Ampolla es converteix en un gran altaveu per donar a conèixer com la ciència pot ajudar a la cuina, i com es pot fer una cuina responsable, sostenible i saludable. Així, el punt de vista i anàlisi més científic i acadèmic vindrà de la mà dels científics de l’IRTA la Ràpita i l’IRTA Monells; dels experts de la Fundació Alícia; del col·lectiu GALP Terres de l’Ebre/Mar de l’Ebre (Grup d’Acció Local Pesquer); i de l’Associació Catalana de Dones de la Mar, entre d’altres. A més, també es podran veure i escoltar a elaboradors d’altres productes que formen part de la riquesa natural de les Terres de l’Ebre.
“Aquesta tercera edició de GastroMar referma l’Ampolla com un municipi compromès amb la cuina d’aprofitament, sostenible i saludable i posa en valor els productes del mar del Delta de l’Ebre, alguns poc coneguts però amb unes propietats inigualables”, explica l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa. “Des de l’Ajuntament continuem treballant per situar la nostra població com un espai capdavanter en l’àmbit de la gastronomia tant al Delta de l’Ebre com en tot el país”.
GastroMar, que es torna a celebrar a l’Hotel Flamingo de l’Ampolla, es podrà seguir en directe via streaming pel canal de youtube GastroEvents i per la televisió Canal Terres de l’Ebre. En tot cas, són jornades obertes a tots els públics, i més especialment als estudiants i professionals de la cuina, que podran intervenir i interactuar amb els xefs i conferenciants.
GastroMar l’Ampolla, pioner i referent en la cuina marinera
GastroMar l’Ampolla és un esdeveniment referent i pioner en aquest gènere i perfil d’actes. Nascudes ara fa tres anys, aquestes jornades gastronòmiques, a més del reconeixement propi avalat per les entitats i institucions que hi participen, van ser mereixedores del premi Catalonia Hub Seafood 2022, en la darrera edició de la fira internacional Seafood Expo Global & Seafood Processing Global.
Els seus objectius principals és fomentar l’ús i consum dels productes mariners, especialment els del Delta de l’Ebre, promocionar el peix de llotja i de baix cost, i debatre amb científics, biòlegs i especialistes sobre aquests productes i temes com l’alimentació responsable, la cuina d’aprofitament, sostenible, saludable i familiar.
Així com donar visibilitat i potenciar la cuina en directe i demostracions per part de xefs, cuineres i cuiners d’arreu, d’elaboracions de plats i receptes tradicionals recuperades, modernes i avantguardistes, utilitzant aquests productes. De fet, en aquestes jornades gastronòmiques es tracten temes relacionats amb la cuina marinera i la cuina a bord, però també amb la sostenibilitat de la mar i amb el valor que tenen espècies de peix de llotja menys conegudes pel consumidor i poc habituals a les cartes dels restaurants.