L’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya (IEPAAC) de la Ràpita, conjuntament amb els Parcs Naturals del Port i el del Delta de l’Ebre, han col·laborat per iniciar una prova pilot, única a Catalunya, de formació de guies. El curs reglat i anomenat “Coneixements del Parc Natural del Delta de l’Ebre i del Parc Natural del Port” pretén donar un nou impuls per millorar la qualitat de l’experiència ecoturística en els parcs naturals.
Ja fa anys que les Terres de l’Ebre aposta pel turisme sostenible, l’any 2007 el Delta de l’Ebre va obtenir la certificació de la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), des de llavors el territori ha seguit creixent amb iniciatives en aquest àmbit, la recent acreditació CETS del Parc Natural del Port i el nomenament de la Reserva de la Biosfera en són clars exemples. Paral·lelament, els últims estudis elaborats per la Càtedra d’Economia Local i Regional de la URV, han indicat que el turisme a les Terres de l’Ebre segueix creixent i és una de les grans oportunitats d’ocupació al territori. En resposta a aquesta realitat i aposta territorial, en 2017 el Departament d’Educació ja va iniciar, a la Ràpita, el CFGS d’Educació i Control Ambiental (CFGS ECA), un cicle formatiu dirigit a preparar professionals pel sector del turisme sostenible, la gestió i l’educació ambiental. A més, el 2020 es va crear el IEPAAC, un institut de les Terres de l’Ebre encarat a fomentar l’economia blava i verda a Catalunya.
Seguint aquesta línia, aquest curs 2022-23, s’està executant una prova pilot exclusivament al IEPAAC, que inclou dintre del mateix currículum del CFGS ECA, una formació que acreditarà als estudiants com a guies dels parcs naturals de les Terres de l’Ebre. Pel que fa al temari, dissenyat amb col·laboració entre els parcs naturals i l’institut, presenta una base de patrimoni natural, cultural i històric i un apartat sobre el guiatge i la interpretació. Tot plegat, permetrà un guiatge responsable i que mantindrà l’essència dels indrets protegits. Les classes s’imparteixen per part del professorat de l’institut, els tècnics dels parcs i també compta amb la col·laboració d’experts del territori. Respecte a la durada del curs, són 6 setmanes en les quals es desenvoluparan un gran nombre de sortides de camp per tal d’observar i interpretar el patrimoni, així com visitar els equipaments i centres de fauna dels parcs naturals. La formació, iniciada el 6 de febrer i que finalitza el 24 de març, està sent cursada pels mateixos alumnes del CFGS ECA, a més, s’hi han matriculat altres persones que estan interessades o treballen en el guiatge dels parcs naturals. La rebuda del curs ha estat molt positiva, ja que s’han completat totes les places quedant una llarga llista d’espera.
L’objectiu global del curs és professionalitzar el sector del turisme guiat dintre dels parcs naturals mitjançant formació reglada. Aquesta, proporcionarà una base conceptual i teòrica sobre els parcs i millorarà la qualificació dels professionals de l’ecoturisme i el guiatge de natura del territori.