La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, i l’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, acompanyats pel director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Samuel Reyes, entre d’altres autoritats, han inaugurat avui la depuradora de Riumar, que ha suposat una inversió de 5,7 milions d’euros i que sanejarà les aigües residuals generades en aquest nucli del municipi de Deltebre.
L’alcalde de Deltebre, Lluís Soler, ha destacat que esta depuradora és “una reclamació històrica” que s’ha fet realitat amb treball, “amb el compromís del conseller Josep Rull i amb l’impuls decidit d’aquests últims anys”. Amb la posada en marxa de la depuradora el nucli de Riumar ha deixat d’abocar les aigües residuals a la desembocadura del riu Ebre.
Els treballs han consistit en construir una planta amb una capacitat de 850 m3/dia (equivalent a una població de 4.041 habitants) i que consta d’un procés de depuració a través de fangs activats optimitzat amb un tractament biològic de cultiu fixe fluïdificat (reactor de llit mòbil MBBR). Les aigües tractades a la planta seran conduïdes a través d’un col·lector de gravetat fins al punt d’abocament projectat en la marge esquerre del riu Ebre. Els treballs han estat duts a terme per la Ute Edar Riumar (Constructora de Calaf S.A.U-Sociedad de Fomento Agrícola Castellonense SA).
La depuradora s’ha construït en una explanada situada en una cota al voltant dels 2 metres per sobre del nivell del mar i que s’ha terraplenat per a reduir el risc d’inundabilitat del període de retorn de 500 anys, en la qual s’han projectat tots els elements que configuren la línia d’aigua de tractament (pou de gruixuts i bombament de capçalera, pretractament, arqueta de mesura de cabal d’aigua pretractada, reactor biològic, decantador secundari, arqueta de mesura de cabal d’aigua tractada i font de presentació) a més de l’arqueta de purga de fangs, el rizocompostatge i l’edifici de control.