Després d’un llarg procés de participació ciutadana en les preestrenes de ‘L’Espill’ a una vintena de pobles i ciutats dels Països Catalans, les cartelleres dels Cinemes Can Castillet de Sant Boi de Llobregat i Zumzeig Cinema de Barcelona estrenen el film a partir del 13 i 14 d’abril respectivament. La setmana següent, el 21 d’abril, són els cinemes ScreenBox de Lleida, el 23 d’abril es presenta al cinema d’Agramunt i el 30 d’abril es projecta al cinema de Bellpuig (Circuit Urgellenc).

‘L’Espill’ narra el viatge de retorn a Catalunya d’un net de l’exili, actor accidental de la Nouvelle Vague, en busca la seva identitat perduda, el seu primer amor de joventut en ple conflicte pel dret a decidir.

Per tots els espectadors de les terres de l’Ebre que encara no han pogut gaudir del film, l’Ajuntament de l’Ampolla programa ‘L’Espill’ ,el diumenge 16 d’abril al casal de Cultura, projecció de clausura del Festival de curtmetratges Frame . El Cinema Rambla de l’Art de Cambrils, Cineclub Vilafranca, el cinema de Falset, Alcanar, també tenen previst programar la pel·lícula de Mario Pons. El cineasta ebrenc ha assegurat que “ l’oblit és la gran batalla a la qual ens enfrontem i l’hem de lliurar a cada cinema amb les imatges que projectem, amb la paraula, fent memòria democràtica per entendre el present. La Pel·lícula fa visibles i dignifica les víctimes del franquisme assenyalant els seus botxins per trencar amb els codis imposats per la dictadura i així poder passar el dol de la repressió també de l’1 d’octubre de 2017”.

‘L’Espill’ retrata el recorregut vital d’Hilaire de la mà de dos grans cineastes inclassificables. El protagonista del documental està acostumat a les càmeres, ja que forma part del casting de la pel·lícula francesa de culte “Mes petites amoureuses” de Jean Eustache. Hilaire, és un dels adolescents que comparteixen amb el protagonista, Daniel (Martin Loeb), el descobriment de la sexualitat voltant per la Narbona dels anys setanta. Hilaire també és protagonista de “Le temps des amoureuses” (2008) d’Henri-François Imbert, documental que reuneix als actors de la pel·lícula 30 anys després.

La pel·lícula de Mario Pons ha rebut també el reconeixement de l’Acadèmia del Cinema Català que destaca l’arribada de ‘L’Espill’ als cinemes com una de les estrenes destacades de la temporada.