La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha comunicat a les comunitats de regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre que la pròxima campanya de regadiu, que s’inicia la setmana que ve al Delta, només disposaran del 50% de la seva concessió d’aigua, davant la situació de sequera que pateix la conca de l’Ebre. Segons ha pogut saber aquest mitjà, la CHE ho va comunicar dimarts als representants de les dos comunitats de regants que van participar a la comissió de desembassament del pantà de Mequinensa, del qual en depenen directament les comunitats de regants del tram final de l’Ebre i, en concret, el canal de la Dreta i de l’Esquerra de l’Ebre. Se’ls va informar que d’acord amb les reserves actuals del pantà –avui es troba a un 61,53% de la seva capacitat-  només es pot garantir el 50% de la concessió fins a l’1 d’agost. Davant d’esta situació inèdita els regants del Delta estan ara estudiant quina estratègia fan servir per intentar garantir la campanya de l’arròs, que podria estar en “risc” si no canvia l’actual situació de les reserves d’aigua al pantà de Mequinensa. Cal recordar que el Canal de la Dreta de l’Ebre té una concessió del 27m3/s i el de l’Esquerra de 19m3/segon.

La notícia arriba a pocs dies del tret de sortida de la campanya de l’arròs al Delta, que s’inicia la setmana que ve. En concret la Comunitat de Regants de la Dreta de l’Ebre ja ha decidit soltar l’aigua a partir del dia 24 d’abril i l’Esquerra ho farà a partir del dia 28. Davant esta situació de reducció de cabals, este dijous hi ha previstes diverses reunions entre les dos comunitats de regants per consensuar una estratègia per a poder gestionar esta nova situació inèdita al delta de l’Ebre. També hi haurà reunions amb les cooperatives arrosseres i amb altres actors implicats per decidir com afrontar la nova situació.

A l’espera de conèixer més detalls sobre la situació que s’obre a partir d’ara, queden moltes incògnites enlaire ja que de l’aigua dels canals del Delta en depenen molts de sectors com els productors de mol·lusc o també, fins i tot, caldrà veure què passa amb la concessió que els regants cedeixen al CAT, al Consorci d’Aigües de Tarragona

Les restriccions d’aigua afecten també a la resta de comunitats de regants de la conca de l’Ebre.