La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) mostra la seva preocupació davant la incertesa que provoca l’anunci de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, que ha comunicat que a la pròxima campanya de l’arròs -que s’havia d’iniciar la setmana que ve al Delta- la dotació de reg només està garantida un 50% i no es garanteix el reg a partir de l’agost.

Jordi Casanova, responsable d’arròs de la FCAC, alerta que “la dimensió de les restriccions s’ha donat a conèixer quan la majoria d’arrossaires tenen les explotacions a punt de sembrar i això capgira l’escenari de la campanya. Malgrat la incertesa de com acabarà el cultiu, els arrossaires del Delta sembrarem, aplicant canvis en el maneig del cultiu i amb la preocupació de quines seran les conseqüències en la reducció de la producció”.

Les cooperatives Càmara Arrossera del Montsià (a la dreta del riu) i Arrossaires del Delta de l’Ebre (a la banda esquerra) representen més del 60% del total d’arròs que es produeix a Catalunya.

Per afavorir l’estalvi d’aigua, els arrossaires preveuen utilitzar el sistema de sembra en sec, que consisteix a sembrar abans d’inundar els camps. Aquesta pràctica es va expandir com a mesura per controlar el cargol poma, però també té avantatges per al cultiu i de caràcter mediambiental, com una menor despesa d’aigua. Com a mesura de coresponsabilitat davant la situació de sequera, el sector apostarà per implementar aquesta tècnica a més del 50% de la superfície.

A diferència del Delta de l’Ebre, a la zona de l’Empordà (Girona), la previsió és que enguany no es faci sembra. Tradicionalment, a l’Empordà la superfície de conreu d’arròs era d’unes 1.000 hectàrees de les 21.000 hectàrees del conjunt de Catalunya.

Davant d’aquest escenari, la FCAC alerta dels riscos d’una caiguda en la producció d’arròs, després d’un descens del 10,6% la campanya passada, quan es van collir 122.252 tones front les 136.747 de l’any anterior, a causa de temperatures extremes durant l’estiu.

La situació és similar a altres zones productores d’Espanya. A Andalusia no es preveu sembrar, a Extremadura només es conrearien unes 10.000 hectàrees -segons algunes fonts- i a l’Aragó també hi hauria limitacions. En conseqüència, a nivell estatal també es preveu una reducció dràstica en la producció d’arròs després de dues campanyes anòmales i amb una oferta inferior a l’habitual.