Un grup de 22 propietaris de finques situades a l’entorn natural del Delta de L’Ebre han impulsat una demanda pionera contra l’Estat per no haver fet res per aturar la regressió i la protecció del Delta. Demanen que es reconegue la responsabilitat patrimonial de l’Estat i li reclamen una indemnització de 22 milions d’euros per danys i perjudicis. Es calcula que a tot el Delta les pèrdues ocasionades per la inacció de l’estat s’eleven als 600 milions d’euros. La demanda va ser presentada dimecres, amb el suport del Col·lectiu Ronda, davant la sala del contenciós administratiu de l’Audiència Nacional.

Els demandants expliquen en la querella que la construcció i posada en funcionament de les preses de Mequinensa, Ribarroja i Flix ha tingut com a conseqüència als darrers 50 anys una dràstica reducció de l’aportació de sediments al tram final del riu Ebre, afavorint l’erosió de la zona amb la consegüent penetració de les aigües salades del mar al Delta de l’Ebre i un incessant i progressiu retrocés de la línia de costa. Malgrat els informes advertien de les conseqüències que podia tenir per la delta la construcció de les preses, la demanda posa de manifest que  l’Administració no ha fet res per a pal·liar els efectes negatius de la regressió del Delta de l’Ebre. És per això que el consideren responsable de la situació al delta i d’haver incomplert amb amb el seu deure de protecció i conservació de la costa, tal i com determina la Llei de Costes, la Llei 26/2007 de Responsabilitat mediambiental i un voluminós conjunt legislatiu que inclou normativa estatal i comunitària.

Així hi ha explicat Josep Maria Franquet que és un dels redactors de l’informe tècnic que acompanya la querella:

L’informe  quantifica en 22 milions d’euros els perjudicis econòmics soferts per les finques agrícoles dels demandants, incloent-hi la pèrdua de terrenys productius i la disminució del rendiment econòmic de les hectàrees afectades, sobretot a causa de la salinització de les terres.

Marcel·la Otamendi és la portaveu dels 22 propietaris que han impulsat la querella

 

Més enllà d’exigir  una indemnització econòmica, la querella pretén exigir a l’Administració que actue i pose solució a les problemàtiques que afecten el delta.