La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha incrementat un 15% la dotació d’aigua per als regants del delta de l’Ebre durant el mes de juliol. Disposaran, per tant, d’un 65% de la concessió per afrontar les necessitats del cultiu de l’arròs durant el mes de juliol, quan hi ha més demanda d’aigua.

El regants han completat ja el cicle de la sembra amb la dotació inicial del 50% de la concessió d’aigua per les restriccions de la sequera i des d’este dissabte, 1 de juliol, ja disposen d’este increment de dotació. Per tant, en el cas del canal de l’Esquerra de l’Ebre des de dissabte a la matinada ja hi circulen al voltant d’13m3/segon.

La millora de l’estat general de les reserves d’aigua a la conca de l’Ebre per les últimes pluges ha fet que la CHE autoritzés este increment de  cabals. Una dotació d’aigua que dona tranquil·litat als regants i als arrossaires a l’hora de cobrir les demandes d’aigua del cultiu de l’arròs durant el juliol. Amb tot, recorden, que la dotació és insuficient per complir la funció mediambiental dels regants.

Roda de nou dies obert per al pas de l’aigua i tres dies tancat als regants de l’esquerra

El president de la Comunitat de Regants de l’Esquerra, Javier Casanova, assenyalava que la modificació a l’alça del cabal ha arribat en el moment clau. És a dir, tot just “acabada la criança de l’arròs i quan amb l’arribada del moment de la canya i espiga era molt important incrementar la dotació d’aigua. Veiem impossible treballar durant aquest mes de juliol amb només el 50%”.

La petició dels regants que ha estat aprovada per la CHE davant la millora dels embassaments, també té en compte que dins del cabal assignat hi figura el consum d’aigua de boca assignat al Camp de Tarragona i al Consorci d’Aigües de Tarragona, si bé Casanova reconeix la “preocupació” davant la necessitat afegida de garantir l’ús mediambiental dels cabals per evitar situacions com les del Mar Menor.

En tot cas, la sensació entre els regants de l’esquerra és de satisfacció perquè “allò que vam planificar s’ha acabat complint. Ha estat un gran treball tant dels tècnics de la comunitat com dels pagesos”. El següent pas és ara, un cop sectoritzats els sectors de rec, planificar el cicle del pas de l’aigua pels canals, que consistirà “en una roda de nou dies oberts i tres tancats. Això ens permetrà també garantir els canvis d’aigua i lluitar, per tant, contra el perill de la salinitat”.