El Departament d’Acció Climàtica ha confirmat un brot de grip aviària a la punta del Fangar del delta de l’Ebre. Concretament, els Agents Rurals van trobar la setmana passada tres xatracs morts i les analítiques han confirmat este dilluns que la causa de la mort ha estat per influença aviària.

La confirmació del brot posa en marxa el protocol per a la protecció d’aus de cria, de granja i d’autoconsum en un radi de 10 quilòmetres al voltant del focus i que afecta, sobretot a Deltebre, l’Ampolla i Camarles. El protocol implicar “aïllar” les aus de cria i de granja del medi exterior durant 30 dies en un radi de 10 quilòmetres del punt d’origen i sobretot “evitar que puguin beure aigua potable de les mateixes fonts que les aus portadores del virus”, Segons ha explicat el director del serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez a EbreDigital. Les primeres mesures ja es van posar en marxa la setmana passada davant les sospites apuntades per les primeres anàlisis i els veterinaris estan fent seguiment i monitorant les aus de corral i de granja des de llavors sense que s’hagi detectat cap afectació. Les mesures de protecció també inclou la revocació de l’ús d’enzes de reclam de caça fins a nou avís i es demana “extremar” al màxim les mesures de seguretat.

Els xatracs són aus silvestres que migren al Delta i altres zones de la Mediterrània a partir del mes de març per passar-ne el període de cria abans d’emigrar a l’Àfrica.

 

La grip aviària és una malaltia infecciosa de les aus que pot afectar tant espècies avícoles destinades al consum com aus de companyia i aus silvestres. La major part dels subtipus de la grip aviària no s’han detectat en l’ésser humà, però n’hi ha que es poden transmetre a les persones per contacte perllongat i estret amb aus infectades.

A Catalunya es van notificar 3 focus de grip aviària en aus silvestres a principis de l’any 2022. Arran d’aquests casos i per evitar riscos, “es va definir un conjunt de mesures de prevenció d’aplicació obligatòria per a totes les explotacions avícoles comercials o d’autoconsum, així com per als particulars amb tinença d’aus de corral”, segons es recull al Canal Salut del govern de la Generalitat.