El departament d’Acció Climàtica ha confirmat dos nous focus de grip aviària, un a la bassa de les Olles, al delta de l’Ebre, i l’altre al Perelló. La confirmació d’estos dos nous focus activa de nou el protocol  per protegir les aus de cria, tant de granja com  d’autoconsum, en un radi de 10 quilòmetres a l’entorn de cadascun dels focus. En el cas del delta de l’Ebre, el radi d’afectació coincideix en un 80% en el focus detectat a finals de juny a la Punta del Fangar i, en el cas del Perelló, si bé hi ha coincidència també en una part del radi d’afectació, s’amplia a altres termes municipals com el de l’Ametlla de Mar. Amb estos dos nous positius el número de granges afectades s’eleva fins a 40 (22 més) i també es veuen afectats 680 punts d’autoconsum (180 més). Cal recordar que el protocol obliga a aïllar completament de l’exterior les aus de cria i, sobretot, garantir que no comparteixen punts de beuratge amb les aus salvatges.

 

En el cas de la bassa de les Olles es va trobar dos xatracs morts fa poc més d’una setmana i les anàlisis del Laboratori Central de Veterinària han confirmat que es tracta d’influença aviària. En el cas del Perelló, l’au infectada –també un xatrac- havia estat traslladada fins a un domicili particular per unes persones que l’havien trobada ferida a la platja. Davant este últim cas, el director dels serveis territorials d’Acció Climàtica, Jesús Gómez, ha insistit que “el que s’ha de fer quan es troba un animal ferit és informar, però mai tocar-los”.

 

Davant estos dos nous focus de grip aviària, Gómez ha insistit que des del departament d’Acció Climàtica s’està en “alerta” per l’evolució futura de la situació. Des del 30 de juny quan es va detectar el primer focus de grip aviària pel virus H5N1 a la Punta del Fangar, a Catalunya s’ha confirmat nous casos a Cunit, el Vendrell, Marçà i Arenys de Mar. I, des de principis d’any, hi ha hagut 14 focus. “Estem encara en aquell punt que no sabem com pot evolucionar i si això es quedarà en un grau d’afectació baix”, ha reconegut Gómez, que ha insistit que s’està fent una “bona faena en quant a fer una detecció ràpida i traure’ls del medi el més ràpid possible”. També ha recordat que s’estan abocant tots els esforços “i s’està fent tot el possible perquè no passe a les aus de cria”.

 

Gómez ha insistit que es fan moltes analítiques i “tenim més negatius que positius per grip aviària”, amb tot ha fet una crida a la precaució i, sobretot, a donar l’avís en cas de trobar-se alguna au morta.