La prova pilot per sembrar musclos de fora de les badies del delta de l’Ebre ha funcionat i el Departament d’Acció Climàtica ja treballa en una concessió exclusiva de 4 milions de m2 per a la captació de musclo fora de badies que pugue assegurar les necessitats de tots el aqüicultors del Delta. “S’ha comprovat que la llavor de musclo ha arribat a mida comercial en els terminis esperats, s’ha adaptat sense problemes a l’interior de les badies, i la qualitat del producte ha estat excel·lent, cosa que demostra la viabilitat del procés”. Són els resultats que ha donat el director dels Serveis Territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, sobre la prova pilot per obtenir cria de musclos de proximitat a preus sostenibles de fora de les badies del delta de l’Ebre.
Aquesta actuació, que es va fer el passat mes de gener i va consistir a dur aproximadament 170 kg de llavor (musclo petit) captada a l’exterior de la badia del Fangar, concretament a les gàbies de cultiu de peix ubicades a l’Ametlla de Mar, i preparar-la en cordes que s’han submergit en una musclera dels Alfacs per fer-ne control de creixement i supervivència, s’emmarca en una dinàmica d’adaptació al canvi climàtic, en què es fa urgent assegurar una llavor de musclo de qualitat i constant per als pròxims anys. Els diferents i continuats episodis de calor estival fan que la llavor pròpia de captació a les badies pateixi pèrdues constants i no asseguri, la majoria dels anys, les necessitats mínimes per poder dur a terme la campanya de musclo del delta de l’Ebre.
En aquest sentit, s’ha constat que a l’exterior de les badies del Delta hi ha una important fixació de llavor autòctona i es planteja la viabilitat tècnica i econòmica de fer captació d’aquesta llavor de musclo exterior per al cultiu següent a l’interior de les badies. Això permet beneficiar-se de dues ubicacions amb característiques diferenciades. A l’exterior de les badies, la temperatura és més baixa a l’estiu i assegura la pervivència de la cria. A l’interior, amb unes bones característiques de fitoplàncton, les condicions de creixement i qualitat de producte són excel·lents.
Una concessió de 4 milions de m2 per assegurar 2.000 de tones de llavor de musclo
Davant dels bons resultats, el Departament d’Acció Climàtica ja treballa amb la Federació de Productors de Mol·luscs Delta de l’Ebre (Fepromodel) en la ubicació d’una concessió davant l’Ampolla de 4 milions de m2 per assegurar 2.000 de tones de llavor de musclo per a les dues badies. L’objectiu és poder fer aquí la captació de llavor que després, passat els mesos de calor de l’estiu, es traslladaria a les diferents muscleres de les badies.“Amb això es vol assegurar que cada any hi haurà plena disponibilitat de llavor de musclo i que, a més, aquesta serà de km 0 produïda a mar obert però al costat mateix de les badies”, ha afirmat Gómez.
El director ha assegurat que “des del Departament es facilitaran al màxim els tràmits administratius perquè la disponibilitat sigui al més aviat possible i es destinaran recursos per facilitar aquesta instal·lació”.
Una bona collita
La collita de musclos del delta de l’Ebre aquest 2023 ha estat de prop de 3.000.000 kg, de molt bona qualitat i sense mortalitats significatives, aspectes que han suposat poder qualificar la campanya d’aquest any com a “bona”, i més tenint en compte que el 2022, a causa de la mortalitat total de cria captada a les badies, es van perdre 175.000 kg de musclo comercial, ha explicat el president de la Federació de Productors de Mol·luscs Delta de l’Ebre (Fepromodel), Álvaro Acero, que també ha participat en la roda de premsa de valoració de la campanya del musclo 2023.
Pel que fa a les vendes, enguany els preus són un 10% superiors a altres anys i les vendes directes realitzades per Fepromodel també s’han incrementat un 10% respecte de l’any passat. En aquests moments, la majoria de productors tenen la cria per a la propera campanya a la badia del Fangar per passar els mesos de juliol, agost i setembre.
Mesures a llarg termini
Una segona línia d’adaptació al canvi climàtic és la diversificació de producció, i en aquest sentit es vol prioritzar també el cultiu d’algues. S’han fet proves de sembra en enciam de mar en diferents èpoques de l’any i diferents sistemes, i ara es vol passar a provar noves espècies, tant destinades a consum humà com al món de la cosmètica i la farmàcia. La idea és testar diferents espècies i varietats d’algues i adaptar els processos productius a les característiques tant interiors com exteriors de les badies.
D’altra banda, el Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE), amb accions per aportar més aigua dolça a les llacunes i a les badies, pot ajudar a mitigar el canvi climàtic, amb l’aportació de més nutrients i la millora de la qualitat de l’aigua de les badies del delta. Aquest pla que preveu una inversió de 36,7 milions forma part de l’Estratègia Delta que agrupa les accions previstes pel Govern de la Generalitat per donar resposta a la necessitat d’adaptació i mitigació d’aquesta zona davant dels efectes de la crisi ambiental mitjançant accions per revertir la subsidència, la regressió i la pèrdua d’hàbitats.