La temporada de nidificació de tortugues careta al litoral de Catalunya, i en especial del delta de l’Ebre, està batent tots els rècords. Segons que ha informat el departament d’Acció Climàtica, esta setmana han començat a descloure els primers nius de tortuga de la temporada -a Begur i al delta de l’Ebre- a més de localitzar-se un vuitè niu. Este darrer niu, amb una posta de 87 ous, s’ha detectat també al delta de l’Ebre on, fins ara, ja s’han localitzat fins a cinc nius de tortuga en el que portem d’estiu.

En el cas del delta de l’Ebre, han desclòs fins ara un total de 70 ous i es preveu que els pròxims dies hi hage més naixements. El delta de l’Ebre ha estat l’indret de Catalunya on més nius s’han concentrat i es consolida com un dels punts de nidificació més important de la costa mediterrània. Enguany, s’hi han localitzat cinc nius amb un total de 373 ous, i cal tenir en compte que la temporada encara no es dona per tancada i podria arribar alguna tortuga més a nidificar-hi.

Pel que fa als ous del delta de l’Ebre que estaven en incubació artificial, n’han nascut 13. Els pròxims dies, les cries seran amollades a mar.

El de Begur és el primer niu detectat a la Costa Brava. Presentava un total de 130 ous, dels quals 40, seguint el protocol d’actuació en aquests casos, van ser traslladats a les instal·lacions de la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i del Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) per assegurar-ne la viabilitat, i la resta es van deixar al niu. Fins ara, n’han desclòs una vintena de manera natural entre aquesta matinada i la passada. Un total d’11 tortuguetes han anat directes a mar i la resta han estat traslladades a les instal·lacions del CRAM, ja que part de les cries es trobaven en un estat molt immadur i romandran uns dies en aquest centre per acabar de desenvolupar-se.

Així mateix, fins ara, dels ous en incubació artificial, n’han nascut 26 i en breu les cries també seran amollades a mar.

Altres punts de la costa catalana on s’han localitzat nius han estat el Vendrell i Malgrat de Mar. El del Vendrell presentava 119 ous i el de Malgrat, un total de 130 ous, dels quals 90 s’han mantingut a la platja i la resta s’han incubat de manera artificial al CRAM i al CRARC.

L’operativa de seguiment de cria de la tortuga careta està coordinat pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Hi prenen part el Centre BETA de la UVic-UCC, el CRAM, el Cos d’Agents Rurals i el Parc Natural del Delta de l’Ebre, i hi col·laboren el CRARC i els ajuntaments on es localitzen els nius, entre altres organitzacions. També hi prenen part nombroses voluntàries i voluntaris que ajuden a la custòdia i vigilància dels nius.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural exposa que l’arribada de tortugues careta per nidificar a les platges catalanes és un fenomen que segurament anirà a més, i, per això, incideix en la necessitat que cal normalitzar-ne la presència. En aquest sentit, recorda que qualsevol persona que vegi una tortuga o un possible rastre truqui al 112. Així mateix, es demana que no se les fotografiï amb flaix ni tampoc se les molesti. I que cal mantenir-se a la zona a certa distància sense molestar-les fins que arribin les autoritats.

La temporada de cria de la tortuga careta arrenca a començaments del mes de juny i es perllonga fins a finals d’octubre. Les femelles solen fer els nius entre mitjan juny i finals d’agost, i les cries comencen a emergir a partir de començaments d’agost fins a mitjan o finals d’octubre. La nidificació de tortugues careta a la Mediterrània occidental va començar fa més de 10 anys, cosa que indica un canvi de comportament motivat probablement pel canvi climàtic. Històricament, hi havia hagut presència d’exemplars de juvenils i subadults que s’hi alimentaven, però fins llavors no havien vingut femelles a pondre.

En el següent enllaç pots veure el vídeo del naixement de les tortugues careta al Delta.