La Guàrdia Civil, a través del Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA)  ha desmantellat dos tallers que operaven de manera il·legal a Amposta i Deltebre.

Gràcies a la col·laboració ciutadana, la Guàrdia Civil va tenir coneixement de l’existència d’aquests dos tallers que, de manera il·legal, reparaven i fins i tot efectuaven el manteniment d’embarcacions nàutiques i vehicles. Un d’aquests tallers estava  situat en una granja que, en aparença, estava abandonada, al terme municipal de Deltebre i un altre a l’interior de la planta baixa d’un edifici del nucli urbà d’Amposta.

Els agents del SEPRONA es van personar en els tallers, comprovant que a Deltebre, a l’interior de les instal·lacions, hi havia unes 50 embarcacions per a reparació i manteniment i, pel que sembla, l’activitat s’intentava emmascarar com a societat d’usuaris per a la guarda d’embarcacions. En aquest lloc, es van trobar gran quantitat de residus sense gestionar com ara bateries, pneumàtics, olis, pintures, dissolvents i material de reparació i manteniment nàutic, infringint diferent legislació en matèria de residus i sense llicència d’activitat.

Respecte al taller d’Amposta, els agents van comprovar que a l’interior hi havia nombrosos vehicles, així com maquinària industrial, recanvis i eines específiques de l’activitat. A l’interior del local van trobar bateries i pneumàtics usats i restes d’oli. La majoria d’aquests residus tenen la qualificació de perillosos. Igual que en el cas de Deltebre, el taller també operava sense llicència d’activitat municipal.

Els fets han donat lloc a tretze actes-denuncia per infracció administrativa, relacionades amb residus, seguretat industrial i documentació necessària per al desenvolupament de l’activitat, així com infraccions tributàries i obligacions derivades de la seguretat social, ja que la normativa obliga als establiments dedicats a aquesta mena d’activitat, a disposar de llicències tant d’activitat com de caràcter ambiental, ente d’altres.

Les denúncies, que podrien arribar fins als 300.000 euros, s’han traslladat a tots dos Ajuntaments, així com al Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i al Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya.

La Guàrdia Civil desenvolupa campanyes per al control dels tallers mecànics, ja que es tracta d’activitats generadores de residus contaminants que poden provocar greu danys  al medi ambient i poden afectar la seguretat de les persones.