El Ple extraordinari, celebrat el 10 d’octubre, ha aprovat l’increment del 3,13% de l’Impost sobre Béns Immobles (IBI) després de quatre anys sense apujar ni impostos ni taxes. Aquest augment s’ajusta a l’increment que tindrà l’IPC aquest 2024. Segons la regidora de l’Ajuntament de l’Ampolla Meritxell Faiges, “els darrers anys hem apostat per una política fiscal de contenció per tal d’impulsar l’activitat econòmica i ajudar la ciutadania a fer front els efectes provocats per la pandèmia. Actualment, estem en una realitat econòmica que fa que l’Ajuntament necessiti adaptar-s’hi per poder mantenir la qualitat dels serveis que es presten. Hem estat comparant l’augment de l’IBI que faran altres ajuntaments i el nostre percentatge és dels més baixos i que, per tant, suposarà un impacte econòmic mínim per a les famílies”.

Així doncs, la modificació de l’Ordenança Fiscal Reguladora de l’Impost sobre Béns Immobles canviarà el tipus de gravamen del 0,96 al 0,99. Amb aquest increment l’Ajuntament ingressarà aproximadament uns 75.000 euros més per als pressupostos del 2024. Aquest punt s’ha aprovat amb els sis vots a favor de Junts, dos del PSC i tres en contra d’ERC.

El Ple també ha aprovat amb els vots a favor de Junts i el PSC i tres vots en contra d’ERC l’increment del 10% de la taxa per a la recollida, tractament i eliminació de residus sòlids urbans.

Aquesta actualització de la taxa de la brossa es deu a tres factors:

  1. A l’increment del cost de la gestió de residus, que ha passat de 597.781 euros el 2022 a 708.152 euros que és la previsió per al 2024. Aquestes xifres estan regulades pel COPATE;
  2. A l’augment progressiu en quatre anys de 30 euros del cànon per tona de la fracció resta que s’entra a l’abocador -el 2019 era de 41,23 euros/tona i al 2024 serà de 71,60 euros/tona-. En aquest cas els preus els regula la Generalitat de Catalunya;
  3. Al cànon dels residus orgànics en funció dels impropis. L’any 2023 l’Ampolla ha generat un 21,22% d’impropis, això ha fet que se situï al tram entre el 20 i el 25% i que li correspongui pagar 55,64 euros/tona. La previsió per al 2024 és que es generi un 18,70% i, per tant, l’Ampolla s’ubiqui al tram entre el 15 i el 20%, en el qual el cost és de 59,78 euros/tona. Tot i disminuir el percentatge d’impropis, el COPATE, que és qui regula aquests preus, ha incrementat la taxa i per això es produeix aquest augment en la tarifa.

Amb aquest increment de la taxa d’escombraries, les arques del consistori ingressaran uns 50.000 euros més que en l’exercici anterior.

“Som conscients que la majoria de la ciutadania del nostre poble està reciclant correctament i, per això, ens situarem en un tram inferior que el 2023. Ara bé, el fet que s’hagi apujat el preu per tona dels residus orgànics és un dels motius pels quals ens veiem obligats a apujar aquest impost. Cal destacar que amb l’augment de la taxa no es cobreix tot el cost que suposa aquesta gestió, ja que l’Ajuntament es farà càrrec d’uns 200.000 euros per fer front a l’import complet que suposa la recollida, tractament i eliminació dels residus sòlids urbans”, afegeix Faiges.

El Ple també ha donat llum verda per unanimitat a l’aprovació inicial de les bases reguladores per a la concessió d’ajuts per al foment del comerç durant la Setmana del Comerç. En aquest cas, la Regidoria de Comerç ha presentat un nou projecte per incentivar les compres als establiments locals durant la Setmana del Comerç 2023, que tindrà lloc del 10 al 19 de novembre.

D’altra banda, s’ha aprovat pels vots a favor de tots els grups municipals la pròrroga de la concessió el SAIAR, empresa que gestiona el centre de dia l’Onada de l’Ampolla.